Prima pagină » Actualitate » Șeful ANAF „pune tunurile” pe OMV Petrom pentru taxa de solidaritate: „Vă garantez că nu vor putea scăpa de atenţia noastră şi vom face toate demersurile pentru a recupera aceşti bani”

Șeful ANAF „pune tunurile” pe OMV Petrom pentru taxa de solidaritate: „Vă garantez că nu vor putea scăpa de atenţia noastră şi vom face toate demersurile pentru a recupera aceşti bani”

Șeful ANAF „pune tunurile” pe OMV Petrom pentru taxa de solidaritate: „Vă garantez că nu vor putea scăpa de atenţia noastră şi vom face toate demersurile pentru a recupera aceşti bani”
Șeful ANAF „pune tunurile” pe OMV Petrom

Șeful ANAF, Lucian Heiuş, a declarat duminică, la Digi24 că va ține sub atenta observație a instituției cazul OMV Petrom și va face toate demersurile legale pentru a descoperii orice tipuri de inginerii financiare prin care companiile vizate încearcă se fenteze plata contribuției de solidaritate.

„Noi, ca ANAF, nu putem să facem decât un lucru, şi o să îl facem extrem de ferm, începând de mâine, vom verifica nu numai OMV-ul ci şi toate societăţile care se încadrează în prevederile acestei Ordonanţe şi din primele verificări o să vedem dacă cifra lor de afaceri, 75% reprezintă acele coduri CAEN prevăzute clar în Ordonanţă. Nişte controale finale nu pot fi făcute în următoarele zile pentru că situaţiile financiare, în România se finalizează şi se depun la 30 mai dar cu o probabilitate de 99,9%, în maximum două săptămâni o să pot să spun dacă în cazul OMV-ului datorează sau nu această contribuţie de solidaritate. În maximum două săptămâni”, a spus Heiuş.

„OMV Petrom este o companie românească, singura legătură cu OMV din Austria este că deţine 51,15% din OMV Petrem, iar dividentele vor fi virate respectând acest procent, în rest, nu are nicio legătură activitatea pe care o are în România şi faptul că trebuie să plătească taxe aici, activitatea din Austria şi taxa să o plătească în Austria, pentru că acolo ar putea să fie alte condiţii”, a mai explicat şeful ANAF.

Șeful ANAF a precizat că în cazul în care o companie nu respectă plata taxei de solidaritate, instituția pe care o conduce va face  o declaraţie de impunere şi va porni executarea silită către acesa societate pentru a recupera banii pe care îi datorează.

„Pentru noi toate companiile sunt egale şi vom face aceste verificări foarte stricte şi foarte amănunţite cu specialiştii pe care îi avem, la toate societăţile care ar trebui să se încadreze ( în prevederile Ordonanţei, nr) şi să nu scape niciuna fără să plătească această contribuţie. Şi dacă vor încerca să facă acele arhicunoscute inginerii financiare, vă garantez că nu vor putea scăpa de atenţia noastră şi vom face toate demersurile pentru a recupera aceşti bani”, a afirmat Heiuş.

OMV susține că nu va plăti taxă de solidaritate în România pentru că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri. În schimb compania austriacă anunță că va plăti 150 de milioane de euro taxă de solidaritate, dar în Austria.

„În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, precizează conducerea OMV.

Sursa: News.ro

 

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și