Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, șeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, a explicat de ce în acest moment, România nu poate contracara dronele rusești de atac care patrund în spațiul aerian al țării noastre.
Această incapacitate a României de a respinge dronele rusești care întră în spațiul aerian românesc se datorează lipsei unor modificări legislative esențiale care ar permite forțelor armate să acționeze în mod eficient împotriva acestor amenințări.
”Drona sau rămăşiţa de dronă nu trebuie echivalată cu o aeronavă şi să răspundă bazei legale pe care o avem în momentul de faţă, ea trebuie asimilată la muniţie,
„În momentul de faţă, Armata României nu poate să ducă operaţii de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepţională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie pe care le avem în momentul de faţă”, a declarat şeful Statului Major al Apărării, potrivit News.ro.
Generalul Armatei Române a precizat clar că pentru ca România să se poată apăra de dronele rusești care intră în spațiul aerian trebuie modificate patru legi importante legate de apărarea națională, organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, regimul armelor și munițiilor, precum și modul de acțiune împotriva aeronavelor care încalcă spațiul aerian al României.
Totodată, el a afirmat că la una dintre legi este necesar să fie luată în calcul o nouă iniţiativă legislativă care să permită „să operăm şi pe timp de pace sub auspiciile unei operaţii militare”, a declarat generalul Gheorghiță Vlad,potrivit Observatornews.ro.
Mihai Fifor, fost ministru al Apărării și vicepreședinte al Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților, a reacționat afirmând că, dacă Ministerul Apărării Naționale solicită modificările legislative, acestea vor fi tratate cu prioritate de către parlamentari.
„Dacă MApN cere această lege, sigur, ne vom mobiliza”, a subliniat Mihai Fifor.
El a subliniat că la o întâlnire recentă la Ministerul Apărării Naționale nu s-a discutat despre necesitatea modificării Legii privind Combaterea Mijloacelor Aeriene, ci mai degrabă despre alte aspecte legate de apărarea națională.