Președintele Asociației Patronatelor Medicilor de Familie din Gorj povestește cum a ajuns să consulte pacienții la lumina unei veioze. a să ajungă la serviciu atunci când e de gardă se folosește de lanternă, de teama facturilor uriașe la curent.
Doctorul Mihai Moisescu susține că a luat toate aceste măsuri drastice de economisire de frică pentru că nu știe ce aduce ziua de mâine.
„Asta e tot ce folosesc. Bine că Dumnezeu ne ajută cu lumina, ne ajută și cu căldura de afară. Intră copii, intră bătrâni. Există oameni care nu rezistă la frig. Chiar eu, veneam dimineața și mă îmbrăcăm gros ca să nu consum energie.
M-aș putea trezi cu o factură de genul 4.5 lei/ KW. Imposibil ca dintr-un venit al cabinetului să plătesc această sumă de bani.
Nu mai ştiu ce înseamnă un bec aprins în cabinetul meu. Mulțumesc lui Dumnezeu că este lumina soarelui, în rest folosesc această veioză, pentru că lucrez mult la calculator am nevoie să văd ce se întâmplă acolo.
Mi-am luat un bec din ăsta, foarte economic, care și ăla e scump. L-am montat lângă chiuvetă și tot strig: ‘vă rog frumos stingeți becurile, nu folosiți lumina”, a povestit medicul Moisescu, la Antena 3 CNN.
Ca el mai sunt mulţi alţii. Pentru că nu primesc energia la preţ plafonat şi nu au cu ce să plătească facturile, aceștia sunt obligaţi să facă economii. Pacienţii nu au, însă, de suferit, asigură medicii.
Doctorul Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatelor Medicilor de Familie din județul Gorj, a început să ia măsuri drastice pentru a reduce consumul de energie electrică.
Aceasta în contextul în care prețul energiei a crescut foarte mult, punând o presiune uriașă asupra finanțării cabinetelor medicilor de familie.
Medicul a declarat miercuri pentru presa locală, că încasările actuale nu le permit medicilor de familie să plătească facturi care pot ajunge și la câteva mii de lei, iar în acest context a fost nevoit să reducă tot mai mult consumul.
Moisescu a dezvăluit că și-a cumpărat o lanternă pe care o folosește atunci când iese din clădire sau când are pacienți pe timpul nopții.
„Nu avem alte soluții, când ne trezim cu facturi de sute și de mii de lei. Pentru perioadele cu gărzi închidem toate luminile și am o veioză mică. Am pus un bec cu led, economic. Consumă foarte puțin. Pentru iluminatul exterior am oprit tot, de asemenea, și am cumpărat o lanternă pe care o folosesc atunci când este nevoie. Asta este situația în care am ajuns. Nu prea avem de ales, pentru că atunci când îți vine factura o plătești și nu mai comentezi, că altfel te trezești că ești debranșat. O ducem greu mai ales că majoritatea medicilor de familie au salariul minim pe economie pe cartea de muncă și nu își permit să iasă la pensie”, a declarat inițial medicul.
Acesta mai spune că din veniturile pe care le obține la cabinet trebuie să asigure și salariile, dar și taxele către bugetul de stat. Mai mult, medicii de familie trebuie să achiziționeze și materialele necesare desfășurării activității. Din acest motiv, spune el, trebuie să facă economie.