Prima pagină » Actualitate » Şeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin a fost arestat preventiv în dosarul rețelei de trafic de migranți Acuzațiile DNA

Şeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin a fost arestat preventiv în dosarul rețelei de trafic de migranți Acuzațiile DNA

Şeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin a fost arestat preventiv în dosarul rețelei de trafic de migranți Acuzațiile DNA

Vali Mitruş, șeful Biroului pentru Imigrări din Caraş-Severin, a fost arestat preventive, după ce instanța a admis propunerea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul care vizează emiterea unor avizelor de muncă şi prelungirea ilegală a dreptului de şedere în România pentru peste o mie de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh.

Tribunalul Timiș a admis, miecuri, propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a șefului Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin în dosarul rețelei de trafic de migranți. Inculpatul Vali Mitruș este acuzat de luare de mită, în formă continuată (13 acte materiale), complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (6 acte materiale) și abuz în serviciu, în formă continuată (423 acte materiale) pentru 30 de zile, începând din data de 5 iunie până în data de04 iulie inclusiv, iar în baza art. 230 alin. 1 C. pr. pen. dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă.

Instanța a respins ca nefondată cererea formulată de apărare privind luarea față de inculpat a măsurii controlului judiciar sau a arestului la domiciliu, dar poate contesta decizia în termen de 48 de ore de la pronunţare.

În dosar sunt inculpați Vasile Dan, Sorin-Gabriel Tivadar, Cosmin-Ştefan Roată zis „Covrig”, Teofil Drugărin zis „Teo”, Ivan Tyvodar și Dinu-Victor Budileanu.

Din informațiile Gândul, la Victor Budileanu s-a găsit și cannabis, câteva plante într- un cort amenajat și câteva borcane cu cannabis uscat, iat inculpatul Ivan Tyvodar este ucrainean.

Dare și luare de mită, abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara anunțaseră că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu data de 4 iunie 2024, față de patru persoane implicate în dosarul de trafic de migranți, în cauză fiind vorba despre șeful Biroului pentru Imgrări din județul Caraș Severin, care și fusese reținut de procurori.

„A fost dispusă măsura reținerii față de Vali Mitruș, șef al Biroului pentru Imigrări al Județului Caraș Severin, a fost dispusă măsura controlului judiciar față de Huniadi Andrei-Cătălin, Oncică Cristian-Arthur, funcționari în cadrul Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin, și P.C.S., administrator al unei societăți comerciale”, au anunțat anchetatorii.

În sarcina celor patru inculpați a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, comise în formă simplă și continuată, forma participației penale fiind autoratul, complicitatea și instigarea.

Anchetatorii au mai arătat că „se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care angajați ai Biroul pentru Imigrări al Județului Caraș Severin ar fi încălcat, în schimbul unor sume de bani, dispozițiile legale prevăzute, atât în legislația primară pe linie de migrație, cât și în normele metodologice stabilite pe linie de muncă, în legătură cu admisia, șederea și dreptul la muncă al cetățenilor străini pe teritoriul României”.

Cum funcționa rețeaua

„Concret, în perioada 2022 – 2023, direct sau prin intermediar, inculpații Mitruș Vali și Huniadi Andrei Cătălin, cu ajutorul colegului lor, Oncica Cristian-Arthur, ar fi primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și inculpatul P.C.S., implicați în migrația ilegală, sume de bani cuprinse între 2.100 lei și 22.000 euro și alte foloase necuvenite, pentru emiterea avizelor de muncă și prelungirea nelegală a dreptului de ședere în România în cazul a peste 1.137 cetățeni străini (majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80% ), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan).

După emiterea avizelor de muncă, o parte dintre cetățenii străini, care ar fi intrat în țară, ar fi fost preluați de reprezentanții societăților pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazați fără forme legale în diferite locații și plasați în mod nelegal pentru a munci la alte societăți. Ceilalți ar fi fost preluați direct de persoane care ar fi făcut parte din rețelele de traficanți de migranți și călăuziți spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României”, au precizat anchetatorii.

Conform informării procurorilor din 5 iunie, în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Celor patru inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele

Citește și