Șeful casei de licitații reținut pentru că ar fi vândut ilegal tablouri în valoare de 230.000 de euro ar fi jucat toți banii la bursă
Administratorul galeriei de artă reținut, marți, de anchetatorii Poliției Sectorului 2, pentru că ar fi vândut, pe ascuns, mai multe tablouri care îi aparțineau unui client, ar fi pierdut banii după ce i-ar fi jucat la bursă. Bărbatul ar fi refuzat să răspundă la întrebările polițiștilor pentru a-i proteja pe colecționarii cărora le-a vândut, în mod ilegal, tablourile semnate de Grigorescu, Luchian, Tonitza și alți pictori celebri.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor Sector 2 au descins, marți dimineață, la două adrese din Capitală, într-un dosar în care sunt cercetate fapte de abuz de încredere, fals material în înscrisuri oficiale si folosirea instrumentelor false.
Surse apropiate anchetei au spus, pentru Gândul, că cercetările îl vizează pe Cristian Anghel, administratorul casei de licitații GoldArt.
Cristian Anghel a fost ridicat de polițiști după ce, în decembrie anul trecut, un avocat din București a venit la Poliție și a povestit că, în anul 2013, a cumăpărat de la casa de licitații Artmark zece tablouri semnate Grigorescu, Luchian, Petrașcu, Iser, Tonitza, Băncilă, Mutzner, Pallady și Aman.
Ulterior, acesta a dorit să vândă lucrările și le-a dus la casa de licitații GoldArt, unde s-ar fi înțeles cu Anghel să le lase în regim de consignație. În cazul în care lucrările ar fi fost vândute, proprietarul trebuia să primească suma de 230.000 de euro, printr-un contract care urma să expire în decembrie anul trecut.
Până în decembrie 2021, avocatul nu a mai trecut pe la galeria de artă unde erau expuse operele respective, iar Anghel îl anunțase că nu se vânduse niciuna.
Când a venit la GoldArt, după expirarea contractului, administratorul l-a anunțat pe proprietar că tablourile se află la Muzeul de Artă din Iași, unde ar fi fost transferate la cererea unui client care dorea să le cumpere de acolo. Mai mult, Cristian Anghel i-ar fi arătat și niște documente eliberate, în acest sens, de reprezentanții instituției de cultură.
După ce s-a asigurat că tablourile sale nu se aflau la Iași, avocatul a venit la Poliție și a depus o reclamație la Poliția Sectorului 2. Anchetatorii au demarat o amplă anchetă, iar marți dimineață au descins la adresa locuinței lui Cristian Anghel și la sediul GoldArt.
Anghel a invocat dreptul la tăcere
Condus la audieri, Cristian Anghel ar fi invocat dreptul la tăcere și ar fi refuzat să colaboreze cu polițiștii și procurorii. Ca urmare, anchetatorii au reușit să dea de urma unui singur tablou, care îi fusese vândut unui cumpărător de bună credință, prin casa de licitații Artmark, pentru suma de 7.500 de euro.
Soarta celorlalte opere de artă a rămas, deocamdată, învăluită în mister, mai ales că acestea nu erau considerate lucrări de patrimoniu național, astfel că puteau fi scoase din țară în orice moment.
Legat de acest caz, pe numele lui Cristian Anghel a fost depusă o plângere și de reprezentanții Muzeului de Artă Iași, care l-au reclamat la Inspectoratul Județean de Poliție pentru falsificarea documentelor prin care acesta pretindea că tablourile se găsesc în custodia acestei instituții.
„La data de 11.01.2022, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 2, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, a pus în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară, pe raza municipiului Bucuresti și mai multe mandate de aducere, într-un dosar privind săvârşirea infracțiunilor de abuz de încredere, fals material în înscrisuri oficiale si folosirea instrumentelor false. Cercetările sunt continuate, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz de încredere, fals material in înscrisuri oficiale și folosirea instrumentelor false, cu bărbatul în stare de reținere”, a transmis, miercuri, Poliția București.