După recalculare, 803.433 de pensii nu vor fi majorate. Adică 17,44%. Dintre acestea, 84.176 au aceeași valoare, rezultată în urma recalculării. Restul are o valoare mai mică. „Ceea ce este important este ca fiecare pensionar să știe că pensia nu scade. Avem articolul 144 și 155 din lege care stipulează în mod expres faptul că nicio pensie nu scade, pensionarii beneficiază de cuantumul mai favorabil”, spune șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, în cadrul briefingului de presă de la Guvern.
Componentele recalculării pensiilor, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, sunt următoarele: 1- contribuțiile plătite în perioada de activitate, reprezentate de punctele de contributivitate; 2 – vechimea în muncă, reprezentată de punctele de stabilitate; 3 – perioadele necontributive – studii, șomaj, concedii medicale, stagiul militar, prizonierat sau detenție politică, punctele asimilate. Împreună, aceste componente reprezintă totalul punctelor acumulate, care se înmulțesc cu valoarea punctului de referință și, astfel, determinăm cuantumul pensiei. Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat ce se întâmplă cu acele pensii care, după recalculare, s-a dovedit că sunt mai mari decât nivelul de cotizare și când vor beneficia de următoarea majorare:
De la 01/01/2025, unde avem un mecanism foarte clar prevăzut în lege, toate pensiile vor fi indexate, vor fi majorate pe fiecare an la începutul anului. Atenție, înainte majorările se făceau și în timpul anului! Am specificat foarte clar în lege, în luna ianuarie vom avea o această indexare de care spuneam, care va fi cu 100% din rata inflației, la care se mai adaugă și încă 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie.
CITEȘTE ȘI: