Șeful CNCAV: Administrarea dozei a 3-a de ser anti-COVID va începe mai devreme. Ce categorii de pacienți vor primi vaccinul suplimentar

Publicat: 21 09. 2021, 15:53
Sursa: Guvernul României

Doza a 3-a de vaccin anti-COVID ar putea începe în România mai devreme de data de 3 octombrie, atunci când Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că se va pronunța cu privire la recomandarea folosirii acestei doze suplimentare. Șeful CNCAV, dr.col. Valeriu Gheorghiță a anunțat că autoritățile sanitare din România își propun să înceapă administrarea dozei a 3-a, având în vedere numărul mare de infectări.

Șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), dr.col. Valeriu Gheorghiță, a anunțat, marți, că deja a început optimizarea platformelor informatice de vaccinare în vederea administrării dozei a 3-a.

„După cum știm, la sfârșitul săptămânii precedente, Agenția americană pentru Medicamente și Alimente (n.r. – FDA, Food & Drug Admnistration) a autorizat administrarea unei doze booster – doza 3 de rapel – la categoriile de persoane vulnerabile, persoane de peste 65 de ani, persoane care sunt în evidență cu afecțiuni cronice (indiferent de grupa de vârstă), dar și personalului medical, care are un risc crescut de îmbolnăvire în condițiile de transmitere accelerată a variantei Delta. În România este în curs de optimizare atât platforma națională de programare pentru cea de-a 3-a doză, cât și Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, tocmai pentru a fi pregătiți în momentul în care demarăm administrarea celei de-a 3-a doze”, a declarat dr.col. Valeriu Gheorghiță.

Cu ce tip de ser anti-COVID va fi făcută doza a 3-a

Șeful CNCAV spune că, la acest moment, vorbim de administrarea unei doze 3 cu un vaccin pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut, inițial, acest tip de vaccin – fie Pizer, fie Moderna.

„Pentru persoanele care au avut administrat vaccin de la AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte țări europene a fost de a administra unul dinyre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager. Am transmis către Ministerul Sănătății (…) definirea acelor categorii vulnerabile (…) pentru persoanele care necesită o doză suplimentară de vaccin, practic de doza 3, adițională”, a declarat șeful CNCAV.

Când ar putea începe administrarea dozei suplimentare

Practic, dr.col. Valeriu Gheorghiță a anunțat că România nu va aștepta aprobarea EMA în cazul dozei a 3-a, de vreme ce booster-ul a primit „undă verde” de la FDA, din SUA.

„Luăm în considerare devansarea termenului anunțat pentru administrarea dozei a 3-a. Știm că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să se pronunțe pe data de 3 octombrie cu privire la recomandarea de utilizare a dozei a 3-a. Ținând cont de situația epidemiologică actuală (…) luăm în calcul devansarea acestui termen. Vom decide care este strategia de urmat. Practic, ne propunem să începem mai devreme administrarea dozei a 3-a, pentru personalul medical, pentru persoanele de peste 65 de ani, cei cu boli cronice (…).Spre sfârșitul acestei săptămâni vom anunța strategia pe care o adoptăm”, mai anunțat dr.col. Valeriu Gheorghiță.

Șeful CNCAV a spus că suplimentar față de persoanele de peste 65 de ani, aceste categorii de persoane vor fi eligibile și pentru doza booster, cel puțin la 6 luni de la schema de vaccinare inițială.

Ce categorii de pacienți vor primi doza a 3-a de vaccin anti-COVID

Grupele mari de afecțiuni care vor beneficia de doza a 3-a:

  • Pacienți oncologici
  • Pacienți cu boli pulmonare
  • Pacienți cu boli cardio-vasculare
  • Cei cu diabet
  • Cei cu ciroză hepatică
  • Pacienții post-transplant
  • Pacienții cu afecțiuni cronice
  • Pacienți care au nevoie de dializă
  • Boli cronice endo-crinologice