Şeful Serviciului de investigare a criminalităţii economice din cadrul POLIȚIEI Sectorului 3 a fost trimis în judecată de DNA

Publicat: 10 09. 2024, 17:06
DNA - Foto: Facebook

Şeful Serviciului de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Sectorului 3, Iancu Robert Marian, a fost trimis în judecată de DNA. Acesta ar fi cumpărat terenuri în apropierea Capitalei și le-ar fi pus la dispoziția asociaţilor pentru proiecte imobiliare, potrivit News.ro.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de Combatere a Corupţiei, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului IANCU ROBERT MARIAN, comisarul-şef de poliţie, cu funcţia de Şef al Serviciului de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliţiei sectorului 3 (SICE3), pentru comiterea a două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, una în formă simplă, iar alta în formă continuată (7 acte materiale)”, a anunțat DNA.

În perioada 2015-2024, Iancu Robert Marian, în incompatibilitate cu funcţia de ofiţer de poliţie, ar fi făcut operaţiuni financiare comerciale în legătură cu dezvoltări imobiliare prin care a obţinut profituri în valoare de 883.716 euro.

„Inculpatul ofiţer de poliţie ar fi investit în terenuri cu potenţial din proximitatea municipiului Bucureşti pe care le identifica şi le alegea împreună cu asociaţii săi, dezvoltatori imobiliari, le cumpăra după negocieri şi le punea imediat la dispoziţia asociaţilor pentru ca aceştia să construiască locuinţele din proiectele imobiliare.

Inculpatul îşi securiza profitul prin contracte de vânzare a terenurilor la preţuri substanţial mai mari (care includeau partea sa din profitul realizat de asociaţi din vânzarea locuinţelor construite), dar al căror termen de plată era foarte lung, atipic pentru o vânzare cu transmiterea imediată către cumpărător a imobilului înstrăinat”, a mai precizat DNA.

Conform DNA, bărbatul făcea pentru constructor verificări de firme şi terenuri pretabile dezvoltării imobiliare. Pentru aceste servicii s-ar fi folosit de resursele poliţieneşti de care dispunea precum timpul de lucru, baze de date ONRC, autospeciala de poliţie.

„În intervalul de aproape 9 ani, ofiţerul ar fi acţionat constant, în funcţie de disponibilităţile financiare, fără întreruperi semnificative, dar etapizat astfel încât să nu «livreze» mai mult de un imobil pe an calendaristic şi să fie nevoit să se înregistreze în scop de colectare TVA. În anul 2023, în incompatibilitate cu funcţia de ofiţer de poliţie şi în scopul obţinerii de profituri necuvenite, ar fi cumpărat împreună cu administratorul unei pieţe din Sectorul 3, un teren în jud. Giurgiu pentru înfiinţarea unui centru de comercializare a legumelor”, a mai transmis DNA.

CITEȘTE ȘI:

Fost șef al DGASPC Timiș, trimis din nou în judecată pentru 21 de fapte de luare de mită/Cât cerea pentru un certificat de nevăzător

Curtea de Conturi a sesizat DNA pentru o plată de 6,9 mil. lei a Ministerului Energiei. Cât e totalul prejudiciilor descoperite la entitățile auditate