Șeful Statului Major al ARMATEI avertizează românii/ General Gheorghiță VLAD: Pacea nu mai este o certitudine

Publicat: 12 11. 2024, 18:24
Actualizat: 12 11. 2024, 18:26
Sursă Foto Facebook MapN

Cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la înființarea Statului Major, România află, prin vocea șefului Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, că pacea nu mai este o certitudine pentru Europa. În cadrul discursului susținut de oficialul MapN, prilejuit de aniversarea instituției pe care o conduce, acesta a declarat că Federația Rusă continuă să mențină riscul de securitate în apropierea granițelor României. 

Armata României și-a reconfigurat arhitectura defensivă, consolidându-se structurile destinate serviciului permanent de luptă și poliție aeriană, a declarat generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, în cadrul discursului susținut cu ocazia împliniii a 165 de ani de la înființarea instituției pe care o conduce.

Indicatorii situaţiei actuale de securitate ne avertizează că pacea nu mai este o certitudine pe continentul european. În disonanţă cu normele dreptului internaţional umanitar, acţiunile Federaţiei Ruse alimentează progresia negativă a potenţialului de ameninţări şi riscuri de securitate. La nivelul regiunii Mării Negre, zonă de interes strategic a NATO, avem o situaţie de criză în domeniul apărării.

Totodată, s-au îmbunătăţit capabilităţile de cunoaştere a situaţiei şi avertizării timpurii. Capacitatea noastră defensivă, respectiv relaţiile euro-atlantice şi de Parteneriat Strategic cu SUA rămân vectorii posturii naţionale de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre, a cuvântat șeful SMA.

Militarii Armatei Române sunt prezenți în mai multe teatre de operații ale NATO și UE, din Balcanii de Vest, Africa, Marea Mediterană și Oceanul Indian. Astfel, luptătorii primesc echipament și armament individual de cea mai bună calitate și fac antrenamente permanente în registru defensiv.

În format bilateral şi al UE, cooperăm cu partenerii din Armata Naţională a Republicii Moldova, pentru ca acest stat independent să reziste ameninţărilor hibride lansate de regimul de la Moscova. De asemenea, prin contribuţii cu capabilităţi militare către Armata Ucrainei, suntem parte a efortului naţional de sprijin multidimensional al statului vecin, care se apără în războiul brutal dus de Federaţia Rusă, a mai spus generalul Gheorghiță Vlad.

 

CITEȘTE ȘI:

Klaus IOHANNIS: Armata României reprezintă o parte integrantă importantă a arhitecturii de SECURITATE europene și euroatlantice

Proiectul de lege privind indexarea PENSIILOR MILITARE a fost adoptat de Senat, în calitate de for decizional