Selly, co-fondator „Beach, please!”, REACȚIE după ce rapperul Wiz Khalifa s-a drogat pe scenă. DECLARAȚII noi anunțate duminică seara în festival

Publicat: 14 07. 2024, 18:23
Actualizat: 14 07. 2024, 18:26

Selly, co-fondator „Beach, please!”, a avut o primă reacție în urma controversei legate de situația creată de comportamentului rapperului american Wiz Khalifa pe scena Festivalului „Beach, please”, din Costinești – în timp ce a fumat, cu nonșalanță, cannabis în fața a milioane de fani, majoritatea tineri. Selly a declarat pentru Gândul că, duminică seara, în cadrul festivalului vor avea loc o serie de declarații video, în legătură cu acest incident.

Selly: „Festivalul nostru rămâne dedicat asigurării unui mediu sigur și plăcut”

„Așa cum am anunțat încă de dinainte de festival, avem toleranță zero față de substanțele interzise, de orice tip. Festivalul nostru rămâne dedicat asigurării unui mediu sigur și plăcut pentru toți participanții și vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a menține aceste standarde.

Din acest motiv dorim ca focusul nostru astăzi să fie buna desfășurare a concertelor de diseară. Vom reveni cu declarații video și audio în cursul zilei de astăzi”, a declarat Andrei Șelaru în cadrul unui comunicat de presă.

Săltat rapid de polițiștii Antidrog, după ce și-a terminat prestația de pe scenă, dus la audieri și percheziționat, Wiz Khalifa este momentan cercetat în stare de libertate.

Procurorul DIICOT Constanța l-a pus sub acuzare pentru deţinere fără drept de droguri de risc, însă, paradoxal – după ce a încălcat legea în fața a milioane de oameni – rapperul american a fost lăsat să plece.

DIICOT: „Peste 18 grame canabis (drog de risc) şi a consumat (pe scenă) o altă cantitate de canabis”

„La data de 14.07.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un inculpat (cetăţean SUA), cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere fără drept de droguri de risc.

S-a reţinut faptul că acesta, pe parcursul unui recital susţinut în cadrul unui festival de muzică ce se desfăşoară în staţiunea Costineşti, judeţul Constanţa, a deţinut peste 18 grame canabis (drog de risc) şi a consumat (pe scenă) o altă cantitate de canabis sub forma unei ţigări artizanale. Activităţile judiciare sunt realizate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa”, a anunţat duminică DIIICOT.

Alina Gorghiu: „Fenomentul drogurilor n-a fost tratat întotdeauna foarte pragmatic de statul român”

În luna mai 2024, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, vorbea la Digi24, despre traficul de droguri de mare risc în România și a recunoscut că fenomenul drogurilor nu a fost tratat de statul român „foarte pragmatic.”

Aceasta a mai admis și faptul că vârsta consumatorilor scade alarmant, precizând cazul unui copil de numai 8 ani care a ajuns la spital din cauza consumului de substanțe interzise.

„Haideți să spun că n-am fost extrem de realiști atunci când ne-am raportat la o vulnerabilitate extrem de serioasă. Am văzut cifrele pe care le-ați prezentat, sunt absolut convinsă că dinamica trebuie să ne pună în permanență pe gânduri”, declara Alina Gorghiu.

Cel mai recent raport al Agenției Naționale Antidrog arată o creștere constantă a consumului de droguri, începând cu anul 2007. Până în 2019, a crescut de zece ori numărul consumatorilor din populația cu vârste între 15 și 64 de ani, populația generală.

Cifrele arată că peste un milion de români au încercat măcar o dată o substanță interzisă. Situația este alarmantă din punct de vedere al vârstei consumatorilor, care scade tot mai mult. Copii cu vârste foarte mici ajung în stare gravă la spital după ce au consumat droguri.

„Legea 2 Mai”, insuficientă în cazul combaterii drogurilor în România?

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în luna martie 2024, legea pentru completarea legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, pentru modificarea legii 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, precum şi pentru completarea art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Actul normativ iniţiat de către liberali, numit şi „Legea 2 Mai” prevede că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. De asemenea, legea promulgată prevede că efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi este pedepsită cu închisoare de la trei la 10 ani.

Cătălin Predoiu: „Bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută”

La rândul său, Cătălin Predoiu, ministru de Interne, a declarat într-un interviu la DCNews că le-a transmis șefilor din Poliție acum o lună și jumătate că ”bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută.”

”Le-am spus textual, erau acolo peste 30 de oameni cred, deci am peste 30 de martori şi am spus textual acest lucru, bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută. Ce trebuie să facem, sigur, să revitalizăm acest efort pe toate planurile dar prioritar este să salvăm tânăra generaţie.

Doi din zece tineri între 15 şi 24 de ani, conform statisticilor oficiale, au consumat cel puţin o dată droguri. Unu din zece copii până la 16 ani, în şcoli, unul din zece, a consumat cel puţin o dată droguri”, a spus atunci ministrul Predoiu.

CITIȚI ȘI:

Wiz Khalifa, condus la secția de poliție după ce a fumat MARIJUANA pe scenă, la festivalul „Beach, Please!”

Gheboasă, TRIMIS în judecată într-un dosar de trafic de droguri. Trapperul a fost prins în Capitală cu marijuana, la începutul anului