Semieșec la prima tragere cu rachete Patriot. Una din lansări a fost ratată. „Nu suntem perfecți”, recunoaște colonelul Virgil Toșa
Primul exercițiu cu rachete Patriot al Armatei Române s-a soldat cu un mic scurtcircuit. Una din lansări a eșuat, probabil dintr-o eroare umană. O „problemă tehnică” a perturbat exercițiul de miercuri al MApN în care au fost realizate primele trageri reale cu rachetele antiaeriene Patriot din dotarea armatei române. Mai exact, conform comandantului regimentului 74 Patriot, „s-a pierdut legătura” între cabina de control a lansărilor și unul dintre lansatoare.
Sistemul Patriot a comutat automat lansarea pe alt lansator decât cel propus inițial. Niciun oficial al MApN nu a precizat dacă „pierderea legăturii” s-a datorat unei defecțiuni a sistemului antiaerian sau a fost provocată de o eroare umană. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o problemă tehnică, zic eu, minoră”, a spus colonelul Virgil Toșa, comandantul Regimentului 74 Patriot al armatei române. „Practic, s-a pierdut legătura între cabina de control a angajărilor – elementul de control al întregii baterii – și unul dintre lansatoare”.
Butonul greșit
Practic, organizatorii MApN au anunțat publicul că se va lansa o rachetă Patriot „de la Sud”. În loc, sistemul Patriot a lansat o rachetă „de la Nord”. „Ce s-a întîmplat? Sistemul a detectat această întrerupere a legăturii între cele două elemente și a luat decizia să comute automat lansarea pe celălat lansator. De aia poate că unii dintre dumneavoastră ați fost surprinși de plecarea rachetei de pe alt lansator”, a spus colonelul Toșa. „Nu suntem perfecți, încercăm să fim, dar aceste încercări practic ne vor face mai buni, cu siguranță”, a spus Toșa.
Patriot a intrat în doarea Forțelor Aeriene Române în anul 2020. În cadrul exerciţiului de miercuri ţintele aeriene au fost simulate de tipuri diferite de drone şi vor fi combătute cu rachete tip PAC-2 ATM Exercițiul a reprezentat, validarea şi verificarea funcţionării primului sistem de rachete sol-aer Patriot precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale, conform MApN.