Semnal de ALARMĂ din partea medicilor! Numărul copiilor supraponderali, care ajung la spital cu hipertensiune, este în creștere

Publicat: 04 06. 2024, 21:41
Actualizat: 04 06. 2024, 21:51

This browser does not support the video element.

Medicii pediatrii avertizează că numărul copiilor supraponderali, care ajung la camera de gardă cu hipertensiune arterială, este în creștere. Afecțiunea poate genera mari probleme de sănătate, atunci când cei mici ating vârsta adultă. 

În ultima perioadă, tot mai mulți copii supraponderali au ajuns la camera de gardă cu simptome de hipertensiune arterială. Cei mici riscă să devină adulți care dezvoltă o sumedenie de alte simptome neplăcute și pot fi predispuși la infarct.

Potrivit datelor Institutului pentru Sănătatea Mamei și Copilului, dintre cei peste 1.7000 de copii, care ajung la camera de gardă, în cursul unei săptămâni, cel mult 10 au greutate normală.

La triaj, este relevat că jumătate dintre cei cu exces ponderal suferă de hipertensiune arterială. Vârsta medie a copiilor aflați în această situație este în jur de 4 ani.

„Cei mai mulți copii cu exces ponderal pot dezvolta afecțiuni cronice ale tractului respirator, respectiv astm. Aproape toți acești copii foarte mici cu exces ponderal vor fi adolescenți cu exces ponderal și adulți cu toate bolile asociate excesului ponderal.”, a declarat medicul primar Mihai Craiu.

Hipertensiunea arterială se poate manifesta prin creșteri bruște de tensiune, însoțite de dureri de cap, amețeli, zgomote în urechi sau tulburări de vedere grețuri, stare generală de rău.

Lipsa activității în aer liber și a jocului în aer contribuie la sedentarism în cazul copiilor, micuții fiind distrași, mai degrabă, cu telefonul sau tableta. O altă greșeală a părinților este mîncarea nesănătoasă pe care o oferă copiilor, în semn de „recompense”, sau pentru a-i linniști.

Un alt studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică arată că în România, cei mai mulți dintre copii nu au o alimentație corectă.

„Consumul zilnic de alimente dulci și sărate este spre 50-60% consumul alimentelor de risc, ceea ce am constatat noi, este mai mare la copiii din mediul rural. Un copil trebuie să mănânce zilnic fructe și legume. Energia și-o poate lua din alimentele care au carbohidrați, de exemplu orez integral, pâine integrală sau cartofi. Farfuria zilnică trebuie să conțină și proteine care vin din carnea slabă sau pește. La toate se adaugă porția zilnică de mișcare.” a declarat Ecaterina Stativă, reprezentant INSP, pentru sursa menționată.