Semnal de ALARMĂ. Hackerii clonează vocile copiilor cu ajutorul inteligenței artificiale în doar 3 secunde. Părinții pot rămâne fără bani
Specialiștii în cibernetică avertizează că hackerii au început să practice o nouă metodă prin care să păcălească părinții pentru a-i stoarce de bani. Astfel, infractorii folosesc inteligența artificială pentru a clona vocile, în doar 3 secunde.
Escrocii au început să folosească noi instrumente de inteligență artificială pentru a face bani. Mai exact, infractorii cibernetici piratează conturile copiilor de pe rețelele sociale și le clonează vocile folosind AI pentru a păcăli părinții să le trimită bani.
Hackerii au nevoie de trei secunde din vocea reală a copilului pentru a transforma mai multe fișiere audio deepfake ca și cum ar fi vorbit copilul respectiv cu adevărat.
Cu mai mult efort petrecut pe clonare, hackerii pot obține chiar și o potrivire a vocii de 95%, arată cercetările companiei de securitate McAfee.
”Valul AI va da o a doua viață a tot ceea ce există deja de ceva vreme. Singurul lucru este că vom vedea mai multe și acele amenințări vor fi și mai letale din cauza inteligenței artificiale”, a declarat Vonny Gamot, liderul McAfee pentru Europa, notează Daily Mail.
Vonny Gamot a spus că în spatele succesului acestui tip de fraudă ar putea fi o creștere a numărului de tineri care utilizează rețelele sociale – precum și preferarea trimiterii de mesaje vocale în locul mesajelor text.
Infractorii se folosesc de conturile de rețele sociale ale copiilor, cum ar fi Facebook, Instagram, Snapchat și TikTok, pentru a obține mostre ale vocii lor din videoclipurile postate online sau din mesajele vocale.
”Hackerii vor lua vocea de pe rețelele sociale. Nu au nevoie de mai mult de trei secunde și vor crea o nouă escrocherie. Cunoști această voce – și motivul pentru care cunoști această voce este pentru că această voce a fost eșantionată. Eșantionul este autentic, dar AI l-a folosit pentru a crea o înșelătorie completă. Hackerii vor trimite apoi mesaje vocale sau mesaje cu eșantionul respectiv către contactele „mamă” și „tată” salvate în telefoanele copiilor”, a mai completat Vonny Gamot, liderul McAfee pentru Europa.