Prima pagină » Actualitate » Semne de ALARMĂ privind violența domestică și agresiunea sexuală la Marșul pentru siguranța femeilor: „Tot mai multe sesizări”

Semne de ALARMĂ privind violența domestică și agresiunea sexuală la Marșul pentru siguranța femeilor: „Tot mai multe sesizări”

Mai multe ONG-uri pentru drepturile femeilor, reunite în cadrul Rețelei VIF (Violența Împotriva Femeilor), au organizat astăzi, 22 octombrie, marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”, ajuns la a noua ediție. Evenimentul are loc simultan în București și în alte 7 orașe.

„Cerem autorităților locale din urbanul mic și rural să colaboreze cu autoritățile centrale și împreună să finanțeze servicii pentru victimele violenței domestice și violenței sexuale. Siguranța fetelor și a femeilor din toate etniile și categoriile socio-economice este importantă! Autoritățile au obligația de a ne garanta dreptul la siguranță și integritate!”, se arată în comunicatul publicat pe pagina de Facebook a evenimentului.

Sursa foto: Alexandra Pandrea/ GÂNDUL

Peste 90.000 de intervenții în cazuri de violență domestică în 2022

Organizatorii mai arată că cifrele care reflectă dimensiunile violenței de gen în România sunt în creștere.

„Continuă să crească cifrele ce reflectă dimensiunile violenței de gen în România. Tot mai multe sesizări ale cazurilor de violență domestică și de violență sexuală. Crește numărul intervențiilor. Anul trecut în timp ce noi eram la marș aveau loc 10 intervenții la cazuri pe oră.

În total statistica IGPR arată că au fost 90174 de intervenții în cazuri de violență domestică și s-au emis 12972 de ordine de protecție provizorii în anul 2022. Cu siguranță anul acesta numărul lor este mai mare.

Prezența noastră, a celor ce ieșim anual în stradă, a celor care facem activități de advocacy sau servicii pentru fete/femei crește numărul cazurilor raportate. Împreună avem mai multă încredere în noi și determinăm sistemul să ne ofere siguranța de care avem nevoie.

Ce vrem:

– Fetele/femeile care devin victimele violenței domestice să fie în siguranță

– Fetele și femeile de etnie romă și fetele și femeile din toate categoriile socio-economice să fie crezute, tratate cu atenție și respect

– Victimele violenței domestice să își poată construi o viață așa cum își doresc

– Victimele violenței sexuale să fie respectate, crezute și sprijinite, iar agresorii sexuali să fie pedepsiți de lege

– Copiii martori la violența domestică să fie protejați cu adevărat

– Să scadă numărul femeilor omorâte de agresorii domestici

– Vrem ca serviciile sociale să acționeze în colaborare inter și intra instituțională în intervenția și monitorizarea cazurilor”, se arată în comunicat.

De asemenea, organizatorii atrag atenția că femeile ezită să raporteze cazurile de hărțuire sau violență sexuală din cauza stigmatului social și al faptului că serviciile de sprijin nu sunt complet adaptate contextului traumatic al victimelor.

Sursa foto: Alexandra Pandrea/ GÂNDUL

Citește și