Senatorul Daniel Zamfir: O mare victorie! Darea în plată la mașini a fost promulgată. Se elimină astfel abuzul firmei de leasing sau al recuperatorului

Publicat: 19 04. 2021, 17:50
Actualizat: 19 04. 2021, 18:05

Senatorul Daniel Zamfir anunță că Darea în plată la mașini a fost promulgată, ceea ce este o mare „victorie” și o veste cu adevărat bună pentru toți consumatorii care au mașini în leasing.

Legea 83/2021, al cărei inițiator este Daniel Zamfir, anulează titlul executoriu asupra contractului de leasing și acordă utilizatorului dreptul de preempține în valorificarea bunului pentru a obține prețul corect în vederea stingerii datoriei  față de finanțator, arată senatorul într-o postare pe FB.

Se elimină astfel abuzul firmei de leasing sau al recuperatorului prin care valorificarea mașinii se făcea la un preț mult subevaluat, iar diferența o suporta consumatorul.

„După șase luni de la adoptare, cu toată opoziția și piedicile pluseriștilor și pnl-iștilor –  apărătoii IFN-urilor și recuperatorilor, –  facem dreptate oamenilor!”, mai spune Zamfir.

Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing a fost publicată în MO din data de 16 aprilie.

Printre noutățile aduse de acest act normativ se numără faptul că în cazul în care locatarul/utilizatorul restituie bunul în termenul prevăzut în contract, eventualele despăgubiri nu pot cuprinde decât diferența între totalul sumelor datorate conform contractului, diminuată cu valoarea obținută prin valorificare, exclusiv TVA, sau, după caz, cu valoarea stabilită printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat conform legii.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/business/fiscalitate/anunt-anaf-a-publicat-ghidului-fiscal-al-contribuabililor-care-realizeaza-venituri-din-premii-si-jocuri-de-noroc-19592604

Sumele datorate conform contractului de leasing se constituie din facturile emise și neachitate, valoarea de intrare rămasă de achitat până la finele perioadei de leasing, inclusiv valoarea reziduală, cheltuieli cu asigurările bunului, reprezentate de polița de asigurare obligatorie și/sau polița de asigurare facultativă, amenzi de circulație și amenzi pentru neplata rovinietei, precum și taxe/impozite aferente bunului.

De asemenea, în situațiile în care bunul a fost restituit în termenul prevăzut în contract, locatarul/utilizatorul consumator sau un terț cumpărător propus de acesta în termen de 5 zile de la îndeplinirea obligației de predare beneficiază de dreptul prioritar la cumpărarea bunului, valabil timp de 30 de zile de la data predării, timp în care poate fi emisă acceptarea fermă și irevocabilă de cumpărare la un preț cel puțin egal cu contravaloarea tuturor sumelor datorate conform contractului, iar locatarul/utilizatorul consumator are obligația de a credita contul finanțatorului cu diferența necesară până la concurența sumelor datorate conform contractului de leasing, inclusiv valoarea reziduală la care se adaugă TVA, potrivit Legii nr. 227/201.

Darea în plată la imobile

Daniel Zamfir este inițiatatorul unei alte legi cunoscute care a iscat nenumărate dezbateri la momentul respectiv. Este vorba de Legea nr. 52/ 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 77/ 2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile pentru stingerea obligațiilor asumate prin credite, promulgată de președintele României  în data de 13 mai 2020.

Legea stabilește cuantumul exact al deprecierii leului de la care evoluția valutară a creditului poate fi considerată impreviziune de către instanța de judecată, clarificând și ușurând astfel situația debitorilor supraîndatorați. Astfel, este considerată impreviziune pe durata executării contractului de credit, dacă cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistra la data transmiterii notificării de dare în plată o creștere de peste 52,6% față de data încheierii contractului de credit.

O altă situație este aceea în care pe durata executării contractului de credit, obligația de plată lunară înregistra o creștere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă.