În perioada 19-23 februarie s-a desfășurat un sondaj de opinie realizat de The Bullfinch Group în parteneriat cu INSCOP Research, iar americanii chestionați au oferit răspunsuri în legătură cu eliminarea vizelor pentru cetățenii români.
Întrebați dacă susțin sau nu includerea României – aliat al SUA care sprijină politicile americane în lume – în Programul Visa Waiver care presupune eliminarea vizelor și pentru cetățenii români, majoritatea americanilor (53%) au declarat că susțin acest demers, 21% se opun, iar 25% nu și-au format o opinie, fiind nehotărâți.
Într-un astfel de context, Septimiu Bourceanu – senator al Partidului Național Liberal (PNL) – notează în mediul online că acest sondaj arată că există o apreciere ”reciprocă” între americani și români.
”Între români și americani există o apreciere reciprocă. O demonstrează clar sondajul realizat de The Bullfinch Group în parteneriat cu INSCOP Research realizat în Statele Unite care arată clar că suntem parteneri cu cea mai puternică națiune de pe glob. Mai bine de jumătate dintre americanii intervievați sunt de acord cu eliminarea vizelor pentru cetățenii români. 54% dintre votanții independenți susțin includerea României în programul Visa Waiver, în timp ce 21% se opun, iar 25% sunt nehotărâți”, a notat senatorul Septimiu Bourceanu pe pagina sa de socializare.
Raportat la opțiunile politice, cel mai ridicat sprijin pentru eliminarea vizelor pentru români se înregistrează în rândul votanților democrați. Astfel, 57% dintre votanții Partidului Democrat susțin eliminarea vizelor pentru cetățenii români, în timp ce 15% se opun, iar 28% sunt nehotărâți.
Jumătate dintre votanții Partidului Republican (50%) susțin eliminarea vizelor pentru cetățenii români, 29% se opun, iar 21% sunt nehotărâți.
”Programul Visa Waiver al Departamentului pentru Securitate Internă din Statele Unite ale Americii permite cetățenilor din 40 de țări să călătorească în SUA în scop de turism sau afaceri pentru o perioadă de 90 de zile fără a avea nevoie de viză”, a mai explicat senatorul liberal în mediul online.
Datele sondajului au fost culese în perioada 19 – 23 februarie prin interviuri telefonice, volumul eșantionului fiind de 1.044 de votanți înregistrați. Eroarea maximă admisă a datelor este de 3%.