Senatul, vot pe modificările aduse la polițele RCA. Ce schimbări au fost propuse
Legea RCA a intrat la votul final în plenul Senatului, după ce în urmă cu o săptămână aleșii neamului au amânat un raport în comisiile de specialitate.
Comisiile juridică și economică se întrunesc azi, 11 martie, iar apoi proiectul de modificare a legii RCA merge la vot în plenul Senatului.
Se schimbă legea RCA
Printre modificări, și aceea care prevede scumpirea poliței auto obligatorii pentru cei care au amenzi sau pentru cei care nu își reînnoiesc asigurarea în termen de 30 de zile.
În astfel de situații dispare, practic, bonusul care era acordat.
O altă schimbare este și aceea care se referă la anularea posibilității de a întocmi o poliță RCA pe o lună de zile. Vor rămâne în vigoare doar variantele de a face RCA pe 3, 6 sau 12 luni.
Șeful Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a explicat la Antena 3 ce se schimbă în noua lege.
De exemplu, șoferii care conduc mașini fără a avea asigurare RCA vor plăti sancţiuni mai dure. Mai mult, bonusul acordat până acum poate fi redus dacă se primesc amenzi în trafic, dar totul ține de cât de gravă este abaterea.
„De asemenea, vom sparge o reticență instituțională care încă se mai regăsește la nivelul apetitului de a împărtăși datele între instituții. Va fi instituită interoperabilitatea bazelor de date, între MAI, prin Poliția Rutieră, RAR, CNAIR”, a precizat Alexandru Petrescu, președinte ASF.
Cum vor fi identificați șoferii fără RCA
Şoferii care conduc fără o poliţă valabilă vor fi identificaţi prin mai multe mijloace.
„Prin portofoliul de camere localizate la nivelul drumurilor naționale, să putem identifica pe toți cei care astăzi, din păcate, aleg să conducă un autovehicul fără o poliță de asigurare RCA validă. O treime dintre cei care sunt în trafic nu au o poliță RCA valabilă”, menționează șeful ASF.
Ca noutate vom avea și posibilitatea de a suspenda polița pe o perioadă limitată de timp. Există însă o condiție: mașina trebuie să nu fie parcată pe domeniul public. Cu alte cuvinte, ea trebuie staționată într-un loc privat, cum ar fi o curte sau un garaj.
„Lansăm într-un parcurs de remediere. Nimic nu se va întâmpla peste noapte. Dar creem premise legislative la capătul cărora să avem prime mai mici și participanți la trafic mai responsabili”, a mai precizat Alexandru Petrescu.
Noile modificări legislative ar urma să fie aplicabile din această vară.
Schimbări în legea RCA:
- Sancţiuni mai mari pentru şoferii care circulă fără asigurare RCA;
- Nu se mai acordă nicio reducere de preţ dacă polița se întocmește cu întârziere;
- Scade bonusul dacă șoferul primește amenzi de circulație.
CITEȘTE ȘI: