Fostul procuror Emilian Eva, care a instrumentat dosarul ICA al lui Dan Voiculescu, a fost condamnat definitiv, miercuri, la 2 ani şi 11 luni cu suspendare, într-un dosar de corupție și comerț ilegal cu tablouri, se arată în minuta instanței. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție îi confiscă lui Emilian Eva și 13 opere de artă.
Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins cererea de repunere pe rol formulată de Eva, cât şi apelul împotriva sentinţei iniţiale de condamnare, menţinând pedeapsa de 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare, rezultă din minuta ICCJ.
Totodată, judecătorii au admis pelul declarat de procurorii DNA împotriva sentinţei iniţiale. Astfel, instanţa supremă a dispus confiscarea de la Emilian Eva a tablourilor lăsate în custodie la Muzeul Naţional de Artă, „cu excepţia celor cu privire la care s-a dispus restituirea către inculpata Eva Bianca Mădălina şi numiţii Eva Iuliana, Rublinschi Adrian, Canschi Giani şi Tesloianu Nicolae Dan, precum şi cu excepţia celor care au fost ridicate de la numitul Eva Lucian în cursul urmăririi penale”.
În 25 iunie 2015, locuința și biroul din Iași ale procurorului Emilian Eva, au fost percheziționate de DNA. În urma perchezițiilor făcute la Emilian Eva în 2015, poliția judiciară i-a confiscat sute de tablouri (multe dintre ele false).
DNA l-a reținut pe Emilian Eva în iunie 2015 și l-a trimis în judecată în septembrie 2015 pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite si fals in declarații.
În același dosar au fost trimiși în judecată pentru mărturie mincinoasă Bianca Madalina Eva şi Ioan Eva, fiica şi respectiv nepotul lui Emilian Eva.
„Extras decizia penală nr. 50/31.05.2023: Cu unanimitate, Respinge, ca nefondată, cererea de repunere pe rol formulată de apelantul inculpat Eva Emilian. Admite apelul formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva sentinţei penale nr. 569, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală la data de 17 octombrie 2017, în dosarul nr. 3530/1/2015.
Desfiinţează, în parte, sentinţa apelată numai cu privire la dispoziţia de restituire către inculpatul Eva Emilian a tablourilor lăsate în custodie la Muzeul Naţional de Artă al României, ?i rejudecând: În baza art. 112 alin. (1) lit. b) din Codul penal, confiscă de la inculpatul Eva Emilian tablourile lăsate în custodie la Muzeul Naţional de Artă al României, enumerate în procesele verbale nr.i/i 1290 din 03.08.2015 şi nr.i/i 1296 din 04.08.2015, (volumul 16, filele 188-217, dosar urmărire penală) cu excepţia celor cu privire la care s-a dispus restituirea către inculpata Eva Bianca Mădălina şi numiţii Eva Iuliana, Rublinschi Adrian, Canschi Giani şi Tesloianu Nicolae Dan, precum şi cu excepţia celor care au fost ridicate de la numitul Eva Lucian în cursul urmăririi penale (vol.8, fil.165-358, dosar urmărire penală).
Menţine celelalte dispoziii ale sentinţei penale apelate. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de solu?ionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie rămân în sarcina statului.
În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Eva Emilian şi intimaţii inculpaţi Eva Ioan şi Eva Bianca Mădălina, în sumă de câte 942 lei, rămân în sarcina statului şi se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Cu majoritate, Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Eva Emilian împotriva aceleiaşi sentinţe penale. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelantul intimat inculpat Eva Emilian la plata sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 31 mai 2023”, se arată în minuta instanței.