Autoproclamata Republică Populară Lugansk, din estul Ucrainei, susținută de ruși, ar putea organiza în curând un referendum pentru aderarea la Rusia, a declarat duminică liderul local Leonid Pasechnik, citat de presa locală.
„Cred că în viitorul apropiat va avea loc un referendum pe teritoriul republicii”, a spus Pasechnik. „Oamenii își vor exercita dreptul constituțional suprem și își vor exprima opinia cu privire la aderarea la Federația Rusă”, notează Reuters.
Rusia a recunoscut luna trecută republicile autoproclamate Luhansk și Donețk ca independente și a ordonat ceea ce a numit „o operațiune de menținere a păcii” în regiune, la scurt timp după aceea.
Pe 24 februarie, Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina în ceea ce a numit „o operațiune specială” pentru a demilitariza Kievul și pentru a-i înlătura pe oamenii pe care i-a numit „naționaliști periculoși”.
Forțele ucrainene au opus o rezistență puternică, iar Occidentul a impus sancțiuni drastice Rusiei în efortul de a o forța să-și retragă trupele.
În ziua cu numărul 32 a invaziei Rusiei în Ucraina, un război al declarațiilor se poartă între Washington și Kremlin. Șeful SUA, Joe Biden, afirmă că „măcelarul” Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”.
În replică, Moscova transmite că „asta nu trebuie să decidă Biden – președintele Rusiei este ales de ruși”.
Ulterior, Casa Alba a transmis clarificări și a precizat că președintele Biden nu a cerut schimbarea regimului. „Ideea președintelui a fost că lui Putin nu i se poate permite să exercite putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii”, a spus un oficial american.
Între timp, orașul din vestul Ucrainei, Lviv, care a fost, până acum, scutit de asalturi puternice, a fost intens bombardat. Primarul Cernihivului spune că orașul din nordul Ucrainei este acum complet încercuit de forțele ruse. Atacurile au loc în ciuda faptului că Rusia spune că își va concentra invazia spre estul țării.