SEPTEMBRIE, luna extremelor meteorologice. Elena Mateescu, director general ANM: „Avertizările de vreme severă trebuie luate în considerare”

SEPTEMBRIE, luna extremelor meteorologice. Elena Mateescu, director general ANM: Avertizările de vreme severă trebuie luate în considerare
Publicat: 12/09/2024, 13:05

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a declarat, într-un interviu pentru GÂNDUL,  cum va fi vremea în luna septembrie, dar și ce a adus ciclonul islandez la nivelul României, din punct de  vedere meteorologic.

Reamintim că, pe acest fond de incertitudine atmosferică, localităţile 2 Mai şi Vama Veche au fost puternic afectate de furtunile din ultimele două zile, iar bilanţul acestora înseamnă case inundate, plaje distruse şi drumuri complet impracticabile.

„Valorile cantităților de precipitații de peste 25-40l /m², căzute pe secvențe scurte de timp”

Interlocutoarea Gândul a explicat faptul că ciclonul, asociat și cu o pătrundere de masă de aer mai rece a determinat pentru scurt timp scăderea valorilor de temperaturi, anunțând că joi și vineri avem o ușoară creștere a valorilor de temperaturi.

„Este o un context specific, în care cantitățile de precipitații au fost unele semnificative în partea de Sud-Est a țării, acolo unde a fost în vigoare o atenționare meteorologică generală de cod galben, dublată de avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu, 25 la număr pentru ziua de ieri, pentru localități din județele din partea de sud-est a țării, având în vedere valorile cantităților de precipitații de peste 25-40l /m², căzute pe secvențe scurte de timp, în condițiile în care media climatologică a unei luni septembrie în țara noastră se apropie de 50-55l /m². În aceste condiții, o astfel de cantitate pe secvență scurtă de timp, sigur că dacă a putut să genereze situații de natură hidrologică.

Ciclonul, asociat și cu o pătrundere de masă de aer mai rece a determinat pentru scurt timp scăderea valorilor de temperaturi, la început în partea de vest, sud-vest a țării, după care și în regiunile extracarpatice, adică sudul și sud-estul țării, acolo unde pentru ziua de miercuri, maximele nu au depășit cel mult 25°C, de pildă, în sud-est.

Astăzi (n.r. – joi ) și mâine (n.r- vineri ) avem o ușoară creștere a valorilor de temperaturi, mai ales în sud-est, unde este posibil să mai consemnăm valori de 28-29° mâine chiar 30°. Sâmbătă, o altă masă de aer rec, va face ca temperaturile la acest sfârșit de săptămână, cel puțin în regiunile intracarpatice, să se situeze între 12 până la 14°C, în timp ce în sud-sud-est să contăm din nou pe valori de până la 20, posibil 24°C.”

„Septembrie este o lună a alternanțelor termice”

Elena Mateescu, directorul general ANM, a vorbit despre luna septembrie ca fiind una capricioasă, cu alternanțe de temperatură și schimbări de la furtuni la căldură.

În plus, specialistul ANM a mai precizat că vremea frumoasă – în care să vorbim din nou de temperaturi de 25°C, care reprezintă maxima unei zile de vară = sunt de așteptat din nou de la mijlocul săptămânii viitoare.

„O alternanță termică semnificativă, dacă luăm în considerare – cel puțin prima decadă a lunii septembrie – care a fost mai degrabă caracterizată, ca fiind un sezon de vară, luând în considerare temperaturile de 35 și peste 35°C, temperaturi specifice unei zile de caniculă. Desigur că vremea frumoasă, în care să vorbim din nou de temperaturi de 25°C, care reprezintă maxima unei zile de vară, sunt de așteptat din nou de la mijlocul săptămânii viitoare.

Putem să caracterizăm luna septembrie ca fiind, în continuare, o lună a extremelor meteorologice, după ianuarie-august, în care în fiecare lună am vorbit de perioade în care temperaturile au fost peste ceea ce ar fi normal pentru perioadele respective, întrerupte pentru perioade scurte de timp și de răciri, dar și de temperaturi ușor mai coborâte.

La acest moment, septembrie este o lună a alternanțelor termice, o lună mai bogată în precipitații și asta este bine având în vedere, de altfel, seceta pedologică de lungă durată și extremă care a afectat în bună parte din țară culturile din această primăvară”, a explicat specialistul ANM.

„Nu trebuie să excludem niciodată probabilitatea ca fenomenele meteorologice extreme să fie prezente”

Elena Mateescu i-a sfătuit pe oameni să fie atenți la avertizările meteorologice, precizând că ele trebuie luate în considerare, mai ales că vremea și-a schimbat tiparele, iar impactul fenomenelor meteorologice este unul imprevizibil.

„Depinde foarte mult de contextul sinoptic, geneza acestora. Episodul de la finalul lunii august, care a adus în zona Dobrogei cantități impresionante de precipitații de peste 150, chiar 225l/m² a fost din cauza ciclonului format în Marea Neagră – care a alimentat și cu o cantitate mai mare de aport de apă și o mare mai caldă, pe altitudine, combinat cu o scădere de temperaturi, a generat cantități impresionante de apă.

Sigur că poate să pară un clișeu, dar faptul că emitem aceste avertizări meteorologice generale cu mai bine de 24 sau 48 h înainte, cu siguranță trebuie luate în considerare și mai ales atunci când mesajele de vreme severă imediată care se emit în condițiile în care datele ne arată creșterea gradului de intensitate a fenomenului, de asemenea oamenii să încerce să-și protejeze viața și bunurile pe cât posibil.

Sigur că este foarte greu în condițiile în care observăm o cantitate de 200 de litri care cade pe secvențe foarte scurte de timp, aceasta ar trebui să fie asociată și cu ceea ce ar putea să însemne măsuri de adaptare la impactul fenomenelor meteorologice extreme care observăm ani de an că doboară recordurile înregistrate în anii anterior și tind să devină tipare devreme normală”, a conchis Elena Mateescu, directorul general ANM.

CITIȚI ȘI:

Primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu: „2 Mai şi Vama Veche, puternic afectate de FURTUNILE din ultimele două zile”

România ar mai putea fi lovită de un CICLON asemănător celui care a distrus sudul litoralul, în acest weekend

VREMEA se schimbă radical în România. Meteorologii anunță când vor scădea temperaturile sub 0 grade în București

Ce SALARII au Elena Mateescu și Florinela Georgescu, directoarele ANM. Veniturile expertelor nu sunt deloc de neglijat

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciucă e pe locul 6 într-un sondaj comandat de USR și pe locul 2 în...
'Ca la o zdreanță!' Anca Țurcașiu o face praf pe iubita lui Victor Slav
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Crima oribilă care a șocat Europa. O finalistă Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
ANALIZĂ Cum stau principalii candidați pentru Cotroceni în sondajele de opinie din ultimele două luni
Drama prin care trece Gabriel Vasiliu după gratii, de când a auzit că soția lui...
Greșeli majore în taloanele de pensie primite de unii români. Anunțul făcut de Casa de...
Furtuna "Boris", care loveşte acum în vestul Europei, ajunge la noi în weekend. Aduce răcire,...
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu...
Breaking News! Trei suspecți au fost reținuți în cazul morții Ana Mariei Vasiliu. Ce au...
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Volkswagen lansează un nou SUV. Fratele lui Tiguan va fi prezentat în octombrie
Oportunitate unică: buncăr nuclear din Anglia, construit în anii 1950, scos la vânzare
Premieră ASTRONOMICĂ! Ce au observat pe suprafața unei stele gigantice?
Rusia avertizează: Suntem gata să folosim arme nucleare
Dezvăluiri explozive. Ce a pățit Betty Salam în copilărie
Muncitorii din Vaslui săpau pentru a construi un spital, dar când au văzut ce era...
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de...
VIDEO Ar mai îmbrăca Oana Niculescu Mizil rochia de mireasă pentru a doua oară? „Sunt...
Cine este femeia cu cea mai lungă limbă din lume? A intrat în Cartea Recordurilor:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Doctore, doctore, toată lumea îmi spune că sunt urât!
O nouă specie de dinozaur din Cretacic, descoperită în Spania