România comemorează 150 de ani de la ”trecerea în panteonul națiunii române a uneia dintre cele mai semnificative personalități din galeria eroilor noștri – Avram Iancu”, a transmis președintele Klaus Iohannis cu prilejul Serbărilor Naționale Țebea 2022.
Mesajul președintelui României a fost citit de consilierul prezidențial Sergiu Nistor, iar Klaus Iohannis l-a caracterizat pe Avram Iancu drept ”o figură emblematică a desăvârșirii conștiinței noastre de neam, un erou care și-a dedicat viața și energia interesului poporului său”.
Supranumit ”Crăișorul Munților”, Avram Iancu ”credea în forța faptelor”, iar istoria neamului românesc l-a consacrat drept un luptător pentru libertate socială și națională”.
”Trasând un arc peste timp, modelul de viață și de autentică dăruire al revoluționarului român pașoptist constituie și în prezent o sursă valoroasă de inspirație. Intelectual prin formație, Avram Iancu credea în forța faptelor și s-a consacrat în istorie ca un luptător pentru libertate socială și națională.
Era cunoscut pentru discursurile sale patriotice înflăcărate și pentru tăria cu care promova drepturile românilor din Transilvania, iar puterea și profunzimea cuvintelor sale însuflețesc și astăzi. Transmit salutul meu tuturor celor prezenți la Serbările Naționale, care poartă mai departe cu mândrie amintirea și spiritul lui Avram Iancu.
Participarea în fiecare an la acest eveniment a atât de multor români ne arată că noile generații percep acest loc – mormântul lui Avram Iancu și Gorunul lui Horea – ca pe un loc în care își reafirmă rădăcinile, identitatea, patriotismul și respectul față de sacrificiile înaintașilor”, a transmis, în mesajul său, președintele Klaus Iohannis.
”În prezent, ne aflăm într-un context dificil, în care suntem martorii resuscitării unei mentalități imperialiste, în numele căreia un stat independent este supus unei agresiuni brutale, care părea imposibil de conceput în Europa zilelor noastre”
Klaus Iohannis
Din cauza războiului declanșat după ce armata Federației Ruse a invadat Ucraina, continentul european traversează o perioadă de criză fără precedent, iar România, a mai transmis Klaus Iohannis, ”își reafirmă angajamentul pentru consolidarea relației transatlantice și sprijină demersurile care să asigure securitatea regională”.
”Ne confruntăm cu una dintre cele mai mari crize umanitare din istoria recentă a continentului nostru, care generează un număr tot mai mare de victime, distrugeri și strămutări de persoane în interiorul și în afara granițelor Ucrainei.
În acest moment de criză, țara noastră își reafirmă angajamentul pentru consolidarea relației transatlantice și sprijină demersurile care să asigure securitatea regională, pentru a proteja libertatea românilor și pentru a construi o lume a păcii și a democrației, în care primează valorile comune, împărtășite și de Avram Iancu, precum respectul reciproc, protejarea vieții și a drepturilor tuturor cetățenilor.
Îmi exprim convingerea că eforturile comune ale comunității internaționale, dialogul politic, și nu confruntarea, alături de obiectivele noastre convergente și complementare, ale NATO și UE vor asigura consolidarea securității și stabilității europene, mai ales în Europa de Sud-Est și în Regiunea Mării Negre”, a mai spus Klaus Iohannis.
”Fie ca reperele morale și spirituale afirmate prin jertfă și lăsate nouă moștenire de Avram Iancu să ne călăuzească și să ne inspire în afirmarea și consolidarea unei Românii moderne, prospere, europene și democratice”
Klaus Iohannis