Serbia și Kosovo, pe cale să pornească un nou RĂZBOI în Europa. 600 de soldați NATO, trimiși să detensioneze situația
Tensiuni la cote maxime între Serbia și Kosovo. Belgradul a masat o „desfășurare fără precedent a artileriei, tancuri și unități de infanterie mecanizată avansată” la granița cu provincia care și-a declarat automia. Aproximativ 600 de soldați britanici vor fi trimiși în Kosovo pentru a întări prezența NATO în regiune în încercarea de a detensiona situația.
Dylan White, purtătorul de cuvânt al NATO, a anunțat că Regatul Unit va desfășura aproximativ 200 de militari din Batalionul 1 al Regimentului Regal Prințesa Wales, care se vor alătura altor 400 de soldați britanici deja prezenți în Kosovo pentru exerciții militare. Aceștia fac parte dintr-o forță de rezervă activată de armata britanică pentru a face față creșterii tensiunilor în regiune.
Forța KFOR, desfășurată de NATO în Kosovo încă de la războiul din 1998-99, rămâne principala instituție responsabilă cu securitatea, având în componență 4.500 de militari din 27 de țări.
Această decizie vine în urma atacului violent împotriva poliției din Kosovo din 24 septembrie și a tensiunilor crescânde din regiune. Totodată, NATO a apelat din nou la calm și a cerut Belgradului și Priștinei să revină la dialog, singura cale de a obține o pace durabilă, conform purtătorului de cuvânt, scrie AFP.
Statele Unite spun că monitorizează situația și au cerut Serbiei să își retragă trupele masate la granița cu Kosovo.
„Solicităm Serbiei să retragă acele forțe de la graniță”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.
„Monitorim o mare desfășurare militară sârbă de-a lungul graniței, ce include desfășurarea fără precedent a artileriei, tancurilor și unităților de infanterie mecanizată sârbă avansată.
Într-un incident separat, duminică, în nordul Kosovo, un ofițer de poliție albanez a fost ucis într-o ambuscadă, într-o zonă în care sârbii sunt majoritari în mai multe orașe. A urmat un schimb de focuri între forțele speciale ale poliției kosovare și un comandou sârb puternic înarmat, marcând una dintre cele mai grave escaladări din Kosovo din ultimii ani, potrivit Agerpres.
Serbia nu recunoaște independența fostei sale provincii, cu o majoritate albaneză, la un deceniu după un război sângeros dintre gherilele de independență kosovare și forțele sârbe, care s-a încheiat după o campanie de bombardamente din partea NATO. Facem precizarea că nici România, Spania, Cipru, Grecia, Rusia, Georgia, R. Moldova nu recunosc independența Kosovo.