Prima pagină » Actualitate » Serghei Lavrov, declarație controversată despre doctrina nucleară a Rusiei. „Se vor aplica și noilor teritorii…” De ce susține ministrul rus de Externe că SUA și Ucraina sunt „aliați legați de un lanț atât de periculos”

Serghei Lavrov, declarație controversată despre doctrina nucleară a Rusiei. „Se vor aplica și noilor teritorii…” De ce susține ministrul rus de Externe că SUA și Ucraina sunt „aliați legați de un lanț atât de periculos”

Serghei Lavrov, declarație controversată despre doctrina nucleară a Rusiei.

O nouă declarație marca Serghei Lavrov stârnește controverse și lasă loc de interpretări în ceea ce privește arsenalul nuclear al Rusiei. Mai exact, „toate legile și doctrinele Federației Ruse, inclusiv cea nucleară, se vor aplica și noilor teritorii dacă vor fi consacrate în Constituția țării”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de agenția Interfax. În ziua 214 de război ruso-ucrainean, Federația Rusă a declanșat o ofensivă totală asupra sudului Ucrainei, vizată fiind, în special, regiunea Odesa, care a fost bombardată masiv pentru a doua noapte consecutiv.

În plus, Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri ce în viziunea Moscovei ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora.

Lavrov a mai subliniat că Statele Unite trimit arme Ucrainei, furnizează informații și date prin satelit, ceea ce înseamnă că „nu sunt deloc neutre în această situație și sunt parte la conflict”.

„Întregul teritoriu al Federației Ruse, care este consacrat și poate fi consacrat suplimentar în Constituția Federației Ruse, se află cu siguranță sub protecția deplină a statului, acest lucru este absolut firesc. Toate legile, doctrinele, conceptele, strategiile Federației Ruse se aplică întregului său teritoriu”, a declarat Lavrov în cadrul conferințelor de presă de la ONU, răspunzând la întrebarea dacă doctrina nucleară a Federației Ruse va fi extinsă la noi regiuni dacă acestea vor vota în favoarea aderării la Rusia în timpul referendumurilor.

„Nu m-aș angaja în nicio prognoză sumbră aici”

Comentând declarațiile privind un răspuns iminent al SUA în cazul în care noi teritorii se alătură Rusiei, ministrul a mai precizat: „Nu m-aș angaja în nicio prognoză sumbră aici”.

„Nu am auzit că Statele Unite amenință cu vreo lovitură, am auzit că președintele Biden a spus că, dacă vor avea loc referendumuri și rezultatele acestora vor fi adoptate, Rusia se va confrunta cu alte sancțiuni „din iad”, sau din altă parte … Dacă se avansează o teză amenințătoare că Rusia va fi lovită, voi citi acest text, nu știam că Statele Unite și Ucraina sunt aliați legați de un lanț atât de periculos”, a adăugat el.

Lavrov a precizat că Statele Unite, ca și alte țări occidentale, nu s-au declarat parte în conflictul din Ucraina și, prin urmare, trebuie să respecte convențiile internaționale care interzic furnizarea de nave de război, muniții și orice echipament militar.

„Adică, furnizând arme Kievului, Statele Unite și Uniunea Europeană și NATO nu pot pretinde statutul de neutre, adică nu pot pretinde că nu participă la conflict”, a adăugat ministrul rus de externe. 

Referendum în Ucraina. Soldați înarmați merg din ușă în ușă pentru a obține voturi

Soldați înarmați merg din ușă în ușă în zonele ocupate ale Ucrainei pentru a strânge voturi în cadrul așa-ziselor „referendumuri” privind aderarea la Rusia, spun ucrainenii.

„Trebuie să le răspunzi verbal, iar soldatul marchează răspunsul pe foaie și o păstrează”, a declarat pentru BBC o femeie din Enerhodar, citată de Mediafax.

În sudul orașului Herson, gardienii ruși au stat cu o urnă în mijlocul orașului pentru a colecta voturile oamenilor.

Votul din ușă în ușă este pentru „securitate”, spune presa de stat rusă. „Votul în persoană va avea loc exclusiv pe 27 septembrie”, a relatat Tass: „În celelalte zile, votul va fi organizat în comunități și în modalitate door-to-door”.

O femeie din Melitopol a declarat pentru BBC că doi „colaboratori” locali au sosit împreună cu doi soldați ruși la apartamentul părinților ei, pentru a le da un buletin de vot pe care să-l semneze.

„Tatăl meu a pus [la aderarea la Rusia]”, a spus femeia. „Mama mea a stat în apropiere și a întrebat ce se va întâmpla pentru că a pus . Ei au spus: . Mama este acum îngrijorată că rușii îi vor persecuta”, a adăugat femeia.

Potrivit acesteia, există un singur buletin de vot pentru o întreagă familie. Prezența unor soldați înarmați care au condus votul contrazice insistențele Moscovei că acesta este un proces liber sau corect.

 Volodimir Zelenski cere întregii lumi să condamne pseudo-referendumurile organizate de Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri lumea întreagă să condamne pseudo-referendumurile organizate de Moscova, în curs de desfăşurare în patru teritorii pe care trupele ruse le-au cucerit în Ucraina de la începutul invaziei, informează AFP.

În discursul său zilnic adresat naţiunii, preşedintele Zelenski s-a declarat încrezător că „lumea va reacţiona cu cea mai mare rigoare la pseudo-referendumuri” şi că acestea „vor fi condamnate fără echivoc”.

În regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, a început vineri votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia. Votarea urmează să se încheie marţi. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că decizia ulterioară privind anexarea acestor regiuni va fi una rapidă, transmite Agerpres. Regiunile vizate reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

A terminat Facultatea de Jurnalism. Iubește să afle despre oameni și despre poveștile lor, dar și să prezinte la cald informații interesante care să-i ajute pe cei dornici  de a fi la curent cu ... vezi toate articolele

Citește și