Serviciile secrete ale regimului Putin sunt profund infiltrate la nivel înalt în Republica Moldova, acționând prin metode neașteptate, susține Valeriu Pașa, președintele comunității WatchDog din Moldova, scrie evz.ro.
Recent, două arestări au atras atenția asupra acestor infiltrări: Iurie Roșca, fost vicepremier, și Ion Creangă, fost șef al secției juridice a Parlamentului.
Potrivit lui Pașa, ambii sunt considerați agenți ruși, dar au operat în moduri diferite.
Iurie Roșca, cunoscut pentru discursul său pro-rus, a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de influență. Pașa îl descrie pe Roșca drept un agent provocator care, sub masca unionismului și antirusismului, a acționat la ordinele serviciilor secrete ruse.
„Roșca însuși consideră șase ani de închisoare «o recompensă» și se consideră pe sine «disidentul numărul unu în spațiul românesc»”, comentează Valeriu Pașa.
Acțiunile sale provocatoare au fost folosite de Kremlin pentru a susține ideea unei persecuții etnice în Republica Moldova. Roșca a fost implicat în evenimente controversate, precum arderea steagurilor rusești în fața ambasadei Rusiei, pe care Pașa le consideră provocări orchestrate pentru a agita opinia publică și a provoca tensiuni interetnice.
„Cred că și acum în Moldova există politicieni activi care se poziționează ca anti-ruși, pro-unioniști și așa mai departe, care de fapt lucrează pentru serviciile speciale ruse și sunt angajați în provocări.
Adică provoacă opinia publică, provoacă discordie, polarizarea societății cu declarațiile lor împotriva minorităților naționale, împotriva limbii ruse etc. Sunt declarații absolut inadecvate, amintiți-vă protestele de anul trecut ale oamenilor lui Șor la Curtea Constituțională. Un nebun a început să strige acel „Gagauzia-stație-Rusia”, nu știu ce. În interesul cui a lucrat acest tip acolo? Numai în interesul serviciilor speciale rusești”, explică Pașa.
„Apoi s-a auzit un urlet în mlaștini, că Maia Sandu l-a întemnițat pe Roșca. După cum spune prietenul meu Mark Tkachuk: «Dacă Sandu chiar voia să închidă o persoană din opoziție, probabil că ar fi luat o persoană al cărei anti-rating nu era de 99,9%, pentru care nu există alegători». Probabil că ar fi luat pe cineva care reprezenta o amenințare serioasă atât pentru stat, cât și pentru interesele politice ale partidului de guvernământ.
Ei nu pot să-i bage la pușcărie pe politicienii actuali, care sunt afundați în corupție. Luați primăria Chișinăului: corupție completă, și pur și simplu zero investigații serioase, zero arestări, nu se întâmplă nimic acolo. Dacă partidul de guvernământ ar fi avut control real asupra sistemului judiciar și l-ar fi folosit, cred că ar fi găsit pe cineva mai serios, și nu un cadavru politic”, mai spune președintele comunității WatchDog din Moldova.
În contrast, Ion Creangă, un birocrat de rang înalt cu o carieră îndelungată în Parlament, a avut acces extins la informații sensibile și a influențat procesul legislativ.
Acuzațiile împotriva lui Creangă, privind spionajul în favoarea Rusiei, au surprins mulți observatori.
Pașa subliniază că Creangă a fost unul dintre cei mai bine informați și influenți funcționari din Moldova, cu un rol crucial în coordonarea activităților parlamentare.
Pașa avertizează că există politicieni activi care, sub pretextul unui discurs anti-rus și pro-unionist, servesc de fapt interesele rusești, provocând polarizarea societății și tensionând relațiile interetnice.
„Nu l-am luat niciodată în considerare pe domnul Creangă. Pentru că este un birocrat de nivel înalt care a lucrat sub aproape toate majoritățile parlamentare în ultimii 20 de ani. Un om care este cu adevărat foarte informat, foarte influent.
Un om la care se adresează toți deputații, toți purtătorii de cuvânt și care, în principiu, spune în Parlament ce să se facă. Dar a fost unul dintre cei doi birocrați de top din Republica Moldova cărora li se aplică această terminologie de «memorie instituțională»”, mai sune analistul.
Deși autoritățile moldovene au reușit să îl condamne pe Roșca, Pașa sugerează că există încă multe persoane implicate în corupție care scapă justiției.
„În guvern este domnul (Roman) Cazan, care a lucrat acolo în cancelaria de stat, de pe vremea lui Filat, dacă nu mai devreme, și a rămas acolo pentru că este o persoană care știe să organizeze corect munca guvernului, în special ședințele guvernamentale. Iar a doua astfel de persoană a fost domnul Creangă în parlament.
Este o persoană de care au depins foarte multe, cu un nivel ridicat de acces la secretele de stat. Conform logicii acțiunilor serviciilor speciale ruse, acestea încearcă să-i pună pe toți în circulație oriunde este posibil. Vedem la cel mai înalt nivel au ajuns în armata națională, se vorbește mult despre foști șefi ai serviciului de securitate, miniștri. Acolo a lucrat patru ani președintele țării, care, după cum recunoaște, i-a scris rapoarte lui Putin, așa că despre ce putem vorbi…”, a încheiat Valeriu Pașa.