Prima pagină » Actualitate » Sesiune extraordinară de Rezidenţiat în 14 mai. 962 de candidaţi pe 626 de locuri

Sesiune extraordinară de Rezidenţiat în 14 mai. 962 de candidaţi pe 626 de locuri

Sesiune extraordinară de Rezidenţiat în 14 mai. 962 de candidaţi pe 626 de locuri

Ministerul Sănătății organizează o sesiune extraordinară concursului de intrare în rezidențiat pe data de 14 mai, sesiune la care s-au înccris 962 de candidaţi care vor concura pe 626 de locuri.

Cele 628 de locuri și posturi au rămas neocupate în sesiunea din toamna anului 2022 a concursului de rezidențiat, multe fiind în specialități deficitare, precum chirurgia generală, medicina de urgență, medicina de familie, neonatologie.

”Concursul va fi organizat în centrul universitar București. Candidații vor avea la dispoziție 4 ore pentru a rezolva 200 de întrebări de tip grilă. Vor fi declarați promovați candidații care obțin un punctaj de minimum 60% din cel mai mare punctaj obținut la acest concurs”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti a declarat pentru News.ro că sesiunea este organizată în contextul în care, după sesiunea din noiembrie a anului trecut, a rămas un număr de 628 de locuri şi posturi neocupate.

„14 mai 2023 este o zi importantă pentru că Ministerul Sănătăţii organizează o sesiune extraordinară a concursului de rezidenţiat. Concursul va fi derulat în centrul universitar Bucureşti pentru ocuparea locurilor şi posturilor rămase libere în sesiunea Noiembrie 2022.

Aş vrea să subliniez faptul că pentru cele 628 locuri şi posturi scoase la concurs s-au înscris 962 de candidaţi, ceea ce reprezintă o cifră importantă, având în vedere faptul ca practic sunt scoase la concurs doar locurile rămase neocupate în sesiunea din Noiembrie 2022. Principalele specialităţi pentru care vor fi acum locuri sunt specialităţi chirurgicale, de exemplu 99 locuri de chirurgie generală, dar şi chirurgie pediatrică, chirurgie vasculară, ortopedie şi traumatologie, dar şi un număr important de locuri pentru medicina de urgenţă: 93, precum şi locuri de medicină de familie, medicină internă, neonatologie, geriatrie şi gerontologie şi altele. Specialităţile vor fi alese de candidaţii care vor obţine punctajul de promovabilitate, în ordinea punctajului obţinut”, a declarat preşedintele CMMB.

În opinia medicului Cătălina Poiană cea mai delicată problemă legată de resursa umană din sănătate este repartiţia inegală a personalului medical pe teritoriul ţării, în centrele universitare existând un număr mare de medici, faţă de restul regiunilor, care sunt deficitare pe anumite specialităţi.

„Cred că este foarte important că s-a organizat această sesiune suplimentară de rezidenţiat, deşi logistica organizării nu este deloc simplă, pentru că întărirea resursei umane în sănătate este o prioritate.

O problemă importantă este însă legată de repartiţia inegală a personalului medical pe teritoriul ţării: în centrele universitare există un număr mare de medici, spre deosebire de alte zone din ţară unde avem un deficit important pe unele specialităţi. Este important să asigurăm o distribuţie echilibrată a resursei umane pe întreg teritoriul ţării.

Ne dorim ca locurile în această sesiune să se ocupe în totalitate, şi vreau să le urez tuturor candidaţilor mult succes”, a precizat Prof. Dr. Poiană.

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele