SESIZAREA Curţii de Conturi după controlul la Hidroelectrica, transferată de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 la DNA

SESIZAREA Curţii de Conturi după controlul la Hidroelectrica, transferată de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 la DNA
Publicat: 03/11/2023, 19:42

Sesizarea Curţii de Conturi după controlul la Hidroelectrica a fost înaintată de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 – unde fusese depusă iniţial – către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

”Vă comunicăm că în temeiul art. 289 alin (9) Cod de Procedură Penală, sesizarea a fost înaintată spre competentă soluţionare Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Structura Centrală”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorui 1 referitor la sesizarea depusă de Curtea de Conturi având ca obiect misiunea de audit la Compania Hidroelectrica efectuată în perioada 28.02.2022 – 07.07.2022, relatează news.ro.

Curtea de Conturi precizează că a sesizat Parchetul în urma unui control realizat în 2022 la compania Hidroelectrica, reprezentanţii Curţii considerând că există fapte care au avut drept consecinţă prejudicierea patrimoniului societăţii. Hidroelectrica a precizat, luni seară, că, încă din timpul auditului Curţii de Conturi, acolo unde au exitat suspiciuni, a sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare, atât pe parte penală, cât şi civilă.

Curtea de Conturi afirmă că departamentul de specialitate din cadrul instituţiei a efectuat, în perioada 28.02 – 07.07.2022, misiunea de audit de conformitate cu tema ”Controlul situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniuui public şi privat al statului, precum şi legalitatea realizării veniturilor şi a efectuării cheltuielilor”, pentru perioada 2019 – 2022 , la Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale (SPEEH) Hidroelectrica SA, fiind încheiat raportul de control înrergistrat la data de 7 iulie 2022.

”Întrucât în raport au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârşite cu încălcarea legii penale, având drept consecinţă prejudicierea patrimoniului societăţii, în temeiul art.33 alin (4) din Legea nr. 94/1992 (privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi – n.r.) coroborat cu punctul 241 litera a) din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Curţii de Conturi, precum şi valorificarea actelor rezultate din aceste activităţi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea l nr. 547/ 24.07.2014 (în vigoare la momentul realizării misiunii) şi în baza Hotărârii plenului Curţii de Conturi nr, 580/5.10.2023, instituţia noastră a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti”, a precizat Curtea de Conturi fără a oferi alte detalii.

Hidroelectrica a depus contestaţii

Alineatul invocat prevede: ” În situaţiile în care în rapoartele de audit se constată existenţa unor fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale, conducătorul departamentului sesizează organele în drept pentru asigurarea valorificării constatării şi informează entitatea auditată”.

Instituţia a explicat că raportul nu poate fi făcut public la acest moment, întrucât se află la dosarul cauzei.

Hidroelectrica a transmis, luni seară, precizări ca urmare a derulării misiunii de audit având ca temă ”Controlul situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum şi legalitatea realizării veniturilor şi a efectuării cheltuielilor”, pentru perioada 2019 – 2022.

”Prin decizia nr. 6 din 12.08.2022, emisă ca urmare a redactării raportului de control nr. 78509/07.07.2022, Curtea de Conturi a dispus 13 măsuri corective referitoare la perioada auditată. În conformitate cu procedurile interne ale Curţii de Conturi, Hidroelectrica a depus contestaţii, o parte dintre acestea fiind admise de către instituţia în cauză”, arăta Hidroelectrica, în comunicatul de presă.

Potrivit documentului citat, pentru restul de măsuri rămase în vigoare, Hidroelectrica a informat Curtea de Conturi în termenul legal stabilit cu privire la îndeplinirea acestora.

”Facem precizarea că, încă din timpul auditului, acolo unde au exitat suspiciuni, pe aspectele identificate de Curte, Hidroelectrica a sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare. atât pe parte penală, cât şi civilă. În situaţia în care Hidroelectrica va identifica şi alte cazuri de neconformităţi, societatea va lua intern măsurile care se impun sau, în funcţie de natura celor constatate, se va adresa autorităţilor competente, după caz”, a mai transmis compania.

Curtea de Conturi a dispus în sarcina conducerii companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, recalcularea bonusurilor cuvenite în perioada 2019-2021 membrilor Directoratului şi Consiliului de Supraveghere ale societăţii, susţinând că stabilirea şi aprobarea indicatorilor-cheie de performanţă (ICP) în baza cărora se determină aceste bonusuri, adică componenta variabilă a remuneraţiei top-managerilor şi administratorilor, s-ar fi făcut ″în alte condiţii” decât cele stabilite prin OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, se arată într-o decizie a Curţii de Conturi, analizată de Profit.ro, prin care aceasta a hotărât un număr de 13 măsuri corective în sarcina societăţii, după misiunea de audit derulată la Hidroelectrica în perioada februarie – iulie 2022.

Compania a contrazis concluziile inspecţiei, arătând că a calculat corect şi legal atât indicatorii de performanţă, cât şi bonusurile stabilite pe baza gradului de îndeplinire a acestora.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar