Odată cu răcirea vremii tot mai mulți oameni începă să se confrunte cu sezonul virozelor. Răcelile, gripă și diversele probleme respiratorii aduc an de an la o creștere a numărului de pacienți care se prezintă la camera de gardă a spitalelor.
„Sezonul rece revine în fiecare an, iar creșterea cazurilor de infecții respiratorii nu este o surpriză. De această dată, ne confruntăm în continuare și cu infecția cu SARS-CoV-2.
Vestea bună este că lucrurile încep să se stabilizeze, trendul este în scădere și foarte probabil că în viitorul apropiat nu vom mai întâmpina probleme majore legate de COVID. Totuși, trebuie să fim conștienți de circulația virusurilor gripale și a altor virusuri care se transmit pe cale respiratorie”, spune medicul Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase.
Deși oficial nu a început sezonul virozelor, deja jumătate dintre pacienții care se prezintă la camera de gardă de la Spitalul Matei Balș invocă simptomele acestei infecții respiratorii.
„Este foarte probabil ca în următoarea lună să asistăm la o creștere a acestor prezentări. Tot mai mulți oameni vor căuta ajutor medical. Încă dinainte de 2020, aveam o creștere a cazurilor de gripă spre finalul anului și începutul anului următor. Probabil că acest lucru se va repeta și acum, iar rolul nostru este esențial în ceea ce privește vaccinarea antigripală”, mai spune doctorul Marinescu.
Dr. Adrian Marinescu oferă și câteva recomandări pentru părinți în cazul copiilor cu simptome de răceală.
„Nu trimitem copiii cu simptome respiratorii acute la școală și evităm colectivitățile pentru a preveni apariția focarelor. Putem apela la medicul de familie sau la un alt medic, de exemplu, un pediatru.
Atenție cei care nu au factori de risc. Persoanele tinere pot să aibă o pero de timp în care se tratează acasă, dar dacă vorbim de cei care sunt în vârstă și cu boli cronice, mare atenție că de multe ori pot să apară complicații destul de repede și ar trebui să ajungă fie la medicul de familie în primă fază, fie chiar la o cameră de gardă.
Va fi curând și vaccinarea pentru SARS-Cov-2, în varianta updadată izolare. În momentul în care am o simptomatologie acută, urmărire întâi prin medicul de familie sau medicul pediatru, ori de câte ori am probleme reale, ajung la camera de gardă cea mai apropiată. Nu trebuie să fie spital de boli infecțioase”, a declarat Adrian Marinescu, la Antena 3.