Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare), marcată pe 15 august, este una dintre cele mai importante sărbători creştine, iar, pentru români, este şi ocrotitoarea marinarilor.
În fiecare an pe data de 15 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, conform Calendarului Creștin Ortodox. Această sărbătoare pe lângă semnificațiile pe care le are marchează și trecerea de la vară la toamnă.
Adormirea Maicii Domnului mai este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Maria și este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini, fiind marcată în calendar cu cruce roșie. În această zi se sărbătorește trecerea Fecioarei Maria la cele veșnice.
Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica de Sfânta Maria. Mai mult de jumătate sunt femei care poartă numele de Maria cărora li se alătură cele botezate Mariana și Marinela dar și cei care se numesc Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Marinel, Marousia sau Ana-Maria.
Se consideră a fi păcat să spui ”La mulți ani„ persoanelor care poartă numele sfintei sau au nume derivate de la cel al sfintei Maria.
Potrivit tradiției, de Adormirea Maicii Domnului se pomenesc morții. Cei care își sărbătoresc ziua onomastică pot să mai aștepte puțin și o pot face pe data de 8 septembrie, atunci când este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului.
Biserica Ortodoxă consideră această sărbătoare a fi una plină de bucurie și nu o consideră a fi tristă.
Tot potrivit bisericii nu ar fi greșit să spunem La mulți ani în această zi, deoarece moartea Maicii Domnului este considerată ca fiind o mutare la viață. Acest lucru reiese și din Troparul Adormirii Maicii Domnului, care redă următorul vers:
Sf. Maria este și Ziua Marinei Române. A fost aniversată prima dată în 1902, la Constanța, fiind legată de sărbătoarea religioasă, sfânta fiind considerată ocrotitoarea marinarilor.