Prima pagină » Actualitate » Sfântul Andrei, 30 noiembrie. Ce trebuie să faci în ajunul acestei mari SĂRBĂTORI

Sfântul Andrei, 30 noiembrie. Ce trebuie să faci în ajunul acestei mari SĂRBĂTORI

Sfântul Andrei, 30 noiembrie. Ce trebuie să faci în ajunul acestei mari SĂRBĂTORI
Sfântul Andrei, 30 noiembrie, sursa foto: Envato

Sărbătaorea Sfântului Andrei are loc în fiecare an, la data de 30 noiembrie. Sărbătoarea este marcată de importante tradiții străvechi în cultura românească, îmbinând elemente creștine străvechi și ritualuri populare. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri legate de semnificația acestei zile are loc în ajun de sărbătoare, și anume, punerea grâului la încolțit. Iată de ce trebuie să faci asta.

Astfel, potrivit tradiției, grâul se pune la încolțit în seara de 29 noiembrie, adică în ajun de Sfântul Andrei. Acest obieci are rădăcini precreștine și este asociat cu ritmurile naturii, precum și cu pregătirea pentru un nou ciclu agrar. Prin urmare, grâul este considerat un simbol al renașterii și al continuității vieții, iar încolțirea lui reflectă speranța într-un an roditor.

Grâul se pune pe un strat subțire de pământ sau vată, într-un vas mic, de obicei o farfurie sau un ghiveci, care să permită menținerea umidității. Se udă ușor, iar vasul se pune într-un loc cald și luminos, pentru a stimula germinarea. În unele regiuni se rostește și o rugăciune sau o urare de belșug în timp ce grâul este așeazat.

De precizat este că până în seara de Crăciun, grâul este îngrijit cu mare atenție, iar în funcție de cât de abundent și viguros crește, se spune că așa va fi și norocul gospodarului în anul care vine. Vasul cu grâul încolțit se pune pe masa de Crăciun, dar și pe cea de la Revelion, simbolizând norocul.

Ce se întâmplă dacă grâul crește des

Astfel, dacă grâul crește des și verde, se consideră semn de belșug, sănătate și noroc. Se crede că anul care vine va fi plin de realizări și de prosperitate. Iar dacă va crește rar sau se va ofili, aceasta poate să indice dificultăți sau un an mai modest. În aceste cazuri, unii oameni adaugă rugăciuni suplimentare, în speranța că simbolismul se va schimba. Grâul încolțit este păstrat de obicei până la Anul Nou, atunci când se aruncă pe câmpuri sau grădini, ca să binecuvânteze recoltele.

Dar Sfântul Andrei este înconjurat de numeroase credințe populare, fiind considerat o noapte magică, cu semne și ritualuri de protecție. Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei ies spiritele rele și bântuie pământul. Pentru protecție, oamenii ungeau ușile și ferestrele cu usturoi, despre care se spune că alungă răul.

O altă tradiție spune că fetele tinere își află acum ursitul. Pentru asta, printre cele mai cunoscute ritualuri se numără așezarea a 41 de boabe de grâu sub pernă pentru va în vis să apară chipul celui sortit. În alte zone, în noaptea de Sfântul Andreo se pune o crenguță de busuioc sub pernă.

CITEȘTE ȘI:

Sfântul Andrei. Povestea Apostolului care a devenit ocrotitorul românilor. Tradiții și obiceiuri în România

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele