Sfântul Ilie, sărbătoare importantă pentru români. Ce să nu faci sub nicio formă în această zi!
Sfântul Ilie, sărbătoare importantă pentru români! Sfântul Ilie este prăznuit pe data de 20 iulie de către creștinii ortodocși. În tradiţia populară, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind diavolii cu biciul de foc. Potrivit credințelor populare, se spune că Sfântul Ilie poate provoca furtuni puternice.
Povestea Sfântului Ilie spune că acesta a fost gospodar, dar cu o fire foarte iute. El şi-ar fi ucis părinţii veniţi în vizită şi a mers apoi la Dumnezeu şi şi-a cerut iertare, primind un car şi un bici de foc pentru a-i ucide pe diavolii care îl stăpâneau.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie
Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeg plante de leac, în special busuioc, se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Şi tot de Sfântul Ilie, se adună plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.
În mod tradițional, de Sfântul Ilie, se mănâncă primele roade ale verii, nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele.
De aceea este condiderat semn de mare noroc și belșug să scuturi mărul în ziua de Sfântul Ilie și să chemi copiii în grădină și să le dai de pomană.
Tot în ziua de Sfântul Ilie, femeile duc busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit. Apoi, când se întorc acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice.
De Sfântul Ilie, în unele zone din Moldova, se mănâncă grâu nou fiert, cu miere, în timp ce în alte zone din țară se mănâncă fructe proaspete, pentru a fi sănătos tot anul ce va urma.
Sfântul Ilie, sărbătoare importantă pentru români. Cine este Sfântul Ilie
Sfântul Proroc Ilie apare în Vechiul Testament, unde se vorbește despre faptele sale minunate. Potrivit crestinortodox.ro, este cel ales de Dumnezeu să certe aspru pe regele Ahad și pe cei care-l urmau pe calea păgânească a adorării lui Baal.
Credincioșii spun că este cel care merge prin cer într-un car cu roți de flăcări, lovind diavolii cu biciul de foc. Mai mult, se crede că este Sfântul care aduce ploaia și care poate provoca furtuni puternice. Dacă tună pe 20 iulie, atunci alunele vor seca și fructele din livezi vor avea viermi.
În plus, oamenii știu că data aceasta marchează miezul verii pastorale, când le este permis ciobanilor să coboare în sate pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Aceștia obișnuiau să le aducă soțiilor furci de lemn pentru tors, lucrate manual.
Sfântului Proroc Ilie nu i-a fost dată moartea, fiind ridicat la cer într-un car de foc. Şi, potrivit tradiţiei Bisericii, el este viu în trup, aflat în grija lui Dumnezeu, în locaşurile cereşti.
Sărbătoarea prorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.
Foto: crestinortodox.ro