Prima pagină » Actualitate » Sfântul Vasile, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Mii de români își sărbătoresc ziua onomastică

Sfântul Vasile, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Mii de români își sărbătoresc ziua onomastică

Sfântul Vasile, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Mii de români își sărbătoresc ziua onomastică

Sfântul Vasile cel Mare, Episcop de Cezareea, este sărbătorit în fiecare an la data de 1 ianuarie, fiind unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe.

Sfântul Vasile este considerat unul dintre cei mai mari teologi creştini, „păzitor de duhuri rele”, fiind cunoscut şi ca Ocrotitorul săracilor. Aproape 600.000 de români poartă numele Sfântului Vasile şi îşi sărbătoresc onomastica astăzi.

Sfântul Vasile cel Mare a trăit în secolul al IV-lea şi a fost primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, o leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.

În ajunul Anului nou, în noaptea Sfântului Vasile, se spune că cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă. Atunci este momentul în care cu toții ar trebui să ne punem dorințele.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile

Pentru ca familiei să-i meargă bine tot anul şi să aibă spor, în popor există obiceiul ca în ziua de Anul Nou să se fiarbă în oală un cap de porc şi nicidecum de gaină, pentru că aşa cum porcul râmă numai înainte, tot aşa va merge şi omul spre belşug.

În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare şi ca ”mare petrecăreț”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel şi i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura.

În ziua de Sfântului Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul.

Totodată, dacă dormi de Sfântul Vasile, rişti să fii leneş tot anul. În tradiţia populară se spune că aduce noroc dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat.

Semnificaţia numelui Vasile

Numele Vasile, foarte răspândit în toată lumea creştină, provine din grecescul basileios, care la rândul lui stă în legatură cu basileos, ”rege”, ”împărat”, ”bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius.

În România, e curentă forma Vasile (la vechiul Vasilie pare să fi renunţat chiar şi conservatoarea limbă bisericească), cu prescurtarea populară Sile.

Feminine ca Vasila sau Vasilia se întâlnesc astăzi destul de rar, fiindu-le preferat Vasilica.

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și