Sfaturi în caz de CANICULĂ. Cum ajutăm o persoană căreia i se face rău din cauza căldurii

Publicat: 18 06. 2024, 10:10
FOTO - Caracter ilustrativ:

Un val de caniculă pune din nou stăpânire pe sudul țării, iar Capitala nu este nici ea scutită. Din cauza temperaturilor mari, solicitările la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov au crescut cu 10%.

Și la camerele de gardă a spitalelor a crescut numărul de pacienți care se prezintă cu stare de rău din cauza temperaturilor ridicate.

Cei mai expuși sunt copii, vârstnicii, dar și persoanele cu afecțiuni cronice. Aceștia fac, în general, din cauza căldurii, insolații, lipotimii, deshidratări severe, arată Antena3.

În cazul în care începeți să aveți crampe musculare (cunoscute popular drept „cârcei”, n. red.), greață, vărsături sau durere de cap pulsatilă, trebuie să mergeți neapărat într-un loc răcoros, să beți apă sau chiar să faceți un duș (nu cu apă rece) și să vă măsurați temperatura.

Insolația netratată la timp poate duce la afecțiuni ale sistemului nervos sau la alte afecțiuni grave, de aceea este bine să sunăm la 112 dacă simptomele nu trec, notează sursa citată.

Cum oferim primul ajutor persoanelor afectate de temperaturile ridicate

Până la sosirea ambulantei putem acorda primul ajutor. Așezați persoana într-o poziție întinsă la umbră, cu picioarele ușor ridicate şi ajutați-o cu lichide la temperatura camerei. Foarte important: NU administrați medicamente!

Totuși, este bine să știm că există și metode prin care putem preveni stările de rău cauzate de temperaturile ridicate. În perioadele caniculare este bine să nu așteptăm să ni se facă sete. Trebuie să bem lichide mai multe, indiferent dacă facem sau nu efort. În aceste zile toride nu se recomandă consumul de alcool și/sau cofeină.

Dacă aveți activitate fizică intensă, consumați până la patru pahare de lichide pe oră.

Când afară este cald, ar trebui să bem mai multe lichide decât ne indică senzația de sete. Creșteți cantitatea de lichide pe care o beţi, indiferent de nivelul de efort. Ba mai mult, dacă practicați vreo activitate fizica intensă, beţi două până la patru pahare de lichide la fiecare o oră.

Caniculă în partea de sud a țării

După furtunile devastatoare și vijeliile cu grindină, sud-estul țării este sub cod galben. Sunt așteptate temperaturi de 35 grade Celsius la umbră până joi.

Directorul ANM, Elena Mateescu, avertizează că vor fi avertismente de Cod Galben în Moldova, Muntenia și Dobrogea, extinsă în Oltenia.

Maximele vor fi între 33 și 35 grade Celsius. De miercuri, valul de căldura se va extinde și intensifica, spune directorul ANM. Vor fi ploi slabe în locuri izolate.

„Nu excludem ca după acest val de căldură să avem manifestări de instabilitate atmosferică. Căldura vine la pachet cu astfel de fenomene”, a avertizat directorul ANM. Citește mai mult…

Sursa foto: Shutterstock