Sfaturile unui SALVAMAR, după numărul mare de morți de la malul mării: „Și David Popovici ar avea probleme mari! Au decedat şi campioni olimpici”
Vasile Borteș, coordonatorul echipei de salvamari din partea de sud a litoralului românesc, vorbește despre situația gravă întâlnită în ultima săptămână la malul mării, date fiind cele opt decese înregistrate în ultimele zile.
Acesta spune că, din păcate, unele persoane, oricâte avertismente ar primi, „pur și simplu nu vor să înțeleagă”.
De la începutul sezonului estival, 18 persoane au murit înecate pe litoralul românesc.
Borteș adaugă, într-un interviu acordat G4Media, că, spre deosebire de anii anteriori, tinerii care vin acum la mare au devenit mult mai violenți.
„Îi apucă nebunia!”
„În loc să se bucure de mare, de soare, de prieteni, îi apucă nebunia. Suntem o nație de violenți. Păi şi de sărbătorile acestea religioase, de Adormirea Maicii Domnului, ne-am apucat să ne dăm în cap, să nu mai respectăm nimic, pe cel din jur, pe aproapele tău să nu îl mai respecţi”, adaugă Borteş.
„Nimeni nu știe cu câtă energie negativă se încarcă un salvamar care pierde un om. Salvamarul e un om, are mamă, tată, soră, frate, datorii, stă în gazdă, prin chirii, au trăiri ca toţi oamenii. Şi e cumplit să pierzi pe cineva”, mai explică șeful salvamarilor.
Cu ani de zile de experiență în spate, Borteş a văzut multe pe litoral. Peste unele cazuri nu a putut să treacă.
„Acum patru ani am avut un pilot de linie care tot intra în mare pe cod roşu. I-am zis să nu intre, dar n-am avut cui. Am intrat cu el şi l-am scos aproape mort. A doua zi a făcut la fel şi l-am scos şi atunci. A treia zi a intrat din nou. A patra zi a intrat şi eu nu eram acolo, iar el a murit. E cumplit. Sunt unii care au semn, aşa le spunem noi, salvamarii. Îl salvezi, intră iar, îl salvezi, intră iar, apoi încă o dată, iar apoi moare”, povestește salvatorul.
Nici lui David Popovici nu i-ar fi ușor
Șeful salvamarilor mai spune că atenționările au rostul lor și atrage atenția că nici cei mai experimentați înotători nu sunt în siguranță atunci când marea este agitată.
„Noi nu de proști atenționăm, ci pentru că ştim ce se întâmplă, ce se poate întâmpla. Haideţi să vă spun ceva. Şi David Popovici, marele nostru campion, ar avea probleme reale pe cod roşu. Vă spun că nu s-ar simţi deloc confortabil. Păi au murit înecaţi campioni olimpici, campioni naţionali. Un fost coleg, locotenent de Marină, mare înotător, a murit în apă de 2 metri şi el avea 1.90. Marea Neagră creşte, ritmicitatea valului, forţa valului e în jur de 300 de kilograme per centimetrul pătrat. Oricât de bun ai fi, ai avea mari probleme. Nu mai vorbim de turişti, care sunt nişte amatori. Tragediile se petrec şi vor continua, ăsta este adevărul. Oamenii nu ascultă, chiar dacă-i văd pe alţii cum sunt scoşi morţi din mare”, mai spune el.