Prima pagină » Actualitate » Sicilia a fost desemnată „Regiunea Gastronomică Europeană” a anului 2025

Sicilia a fost desemnată „Regiunea Gastronomică Europeană” a anului 2025

Sicilia a fost desemnată „Regiunea Gastronomică Europeană” a anului 2025

Sicilia deține oficial titlul de „Regiune Gastronomică Europeană” în anul 2025. Premiul a fost acordat de Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT). Acest titlu a fost deținut de Catalonia (Spania) și Minho (Portugalia) în 2016, de Aarhus (Danemarca), Lombardia de Est (Italia) și Riga-Gauja (Letonia) în 2017, Galway (Irlanda) și Brabant de Nord (Olanda) în 2018, de Sibiu (România) și Egeea de Sud (Grecia) în 2019, Kuopio (Finlanda) în 2020 și 2021, Ljubljana (Slovenia) și Regiunea Coimbra (Portugalia) în 2021, Trondheim-Trøndelag (Norvegia) și Menorca (Spania) în 2022, Hauts-de-France (Franța) în 2023, Regiunea lacului Saimaa (Finlanda) în 2024. 

Siciliei i-a fost recunoscută în mod oficial maniera de abordare durabilă  a agriculturii și a angajamentului ferm de a proteja speciile locale și de a sprijini producția de alimente tradiționale. Aceasta a fost desemnată Regiunea Europeană a Gastronomiei 2025 de către Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT).

Consilierul pentru agricultură al regiunii Sicilia, Luca Sammartino, a declarat, după ce a primit trofeul, că Sicilia a alocat trei milioane de euro pentru dezvoltarea programului Regiunea Europeană a Gastronomiei 2025: un milion pentru 2024 și două milioane pentru 2025

Guvernul sicilian a decis să instituie un plan de investiții amplu pentru a îmbunătăți această moștenire neprețuită și pentru a primi vizitatori care vor veni în Sicilia să guste produsele noastre, să învețe despre tradițiile noastre și să descopere magia incredibilă a peisajelor noastre, a mai spus Sammartino.

Preșdinta IGCAT, dr. Diane Dodd, a lăudat calitatea produselor din Sicilia, iar viziunea acesteia a fost inspirată și întărită de o abordare durabilă a agriculturii, cu o bază puternică în speciile protejate și producția de alimente tradiționale care iau în considerare natura, cultura, meșteșugurile și bunăstarea locală. cetăţenii.

În special, juriul a recunoscut numeroase exemple de bune practici din care ar putea învăța alte regiuni, precum și colaborarea fantastică între diferitele consorții din sectorul agricol sicilian, care ar putea fi acum extinsă la alte sectoare, a mai spus Dodd.

Juriul care a decis câștigătorul s-a întâlnit cu peste 70 de părți interesate și organizații de top din regiune și a fost de acord că declare că mâncarea excepțională, varietatea și calitatea produselor locale, modul de viață de la fermă la furculiță, cultura, artele, meșteșugurile și ospitalitatea au făcut din Sicilia un veritabil câștigător.

În cadrul competiției, Sicilia a concurat cu ajutorul unui consorțiu transectorial care cuprinde Departamentul Agriculturii din Regiunea Sicilia; Consorțiul DOS Sicilia (Denumirea de origine siciliană); Consorțiul pentru protecția vinurilor DOC siciliene; Consorțiul de Ciocolată Modica; și o reprezentare a institutelor locale de management al ospitalității.

Scopul IGCAT este acela de împuternicire a comunităților locale, prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța protejării și promovării alimentelor, culturii, artelor și bunurilor naturale regionale distincte, ca parte a strategiilor de dezvoltare și turism durabil și echilibrat. Acest lucru este esențial pentru protejarea planetei noastre, a sănătății, a bunăstării și a economiilor locale.

IGCAT este un institut non-profit, înființat în 2012, care lucrează cu consorții regionale ale părților interesate din domeniile gastronomiei, culturii, artei și turismului. Se bazează pe o rețea de experți din întrega lume și acționează în parteneriat cu organizații interguvernamentale specializate.

CITEȘTE ȘI:

Restaurantele exclusiv pentru femei – o afacere de succes. Ce vedetă și-a deschis un astfel de local

Un sat din România a fost inclus pe lista INTERNAȚIONALĂ a „celor mai bune sate turistice din anul 2024”

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Fii atent la postura în care dormi: ce sunt ridurile de somn și cum să previi acest semn de îmbătrânire prematură
Digi24
Șeful diplomației maghiare lansează avertismente similare cu cele ale Kremlinului: liderii UE împing Europa spre un război cu Rusia
Cancan.ro
Celebrul fotbalist la Steaua a ajuns boschetar: ”N-are casă, doarme pe străzi”
Prosport.ro
FOTO. Gafă vestimentară fără precedent! Ce a pățit vedeta a pus-o într-o ipostază mai mult decât jenantă
Adevarul
Țările din Vest unde românii ezită să se întoarcă: „Cei mai mulți sunt nostalgici. Vorbesc numai despre pământul matern”
Mediafax
Remediul natural care ajută la scurtarea duratei răcelilor și gripei, potrivit experților de la Harvard
Click
Irinel Columbeanu s-a botezat, înainte de Sărbători. Fostul milionar și-a schimbat religia la 68 de ani: „E cea mai importantă decizie din viața lui”
Digi24
Rodica Stănoiu a fost deshumată. Trupul fostei ministru al Justiției urmează să fie dus la INML la cerea procurorilor
Cancan.ro
Cuplul finalului de an în România! Vedeta Antena 1 l-a cuplat, fără să-i pese că e ÎNSURAT
Ce se întâmplă doctore
Cât de mult s-a schimbat Elena Băsescu! Nu o mai recunoști! Cum arată acum, la 45 de ani
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Decembrie: Începe o nouă sesiune Rabla 2025. Câți bani primești pentru o mașină nouă
Descopera.ro
Cele mai periculoase locuri de pe Pământ!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Iubi, tu mă mai iubesti? – Da, cum să nu, draga mea!
Descopera.ro
Teoria atașamentului: De ce modul în care am fost iubiți în copilărie ne decide relațiile din prezent?