Prima pagină » Actualitate » Silviu Biriș crede că românii exagerează cu pomenile. „Exagerarea nu e bună!” Ce trebuie să conțină, de fapt, pachetele

Silviu Biriș crede că românii exagerează cu pomenile. „Exagerarea nu e bună!” Ce trebuie să conțină, de fapt, pachetele

Silviu Biriș crede că românii exagerează cu pomenile. „Exagerarea nu e bună!” Ce trebuie să conțină, de fapt, pachetele
Silviu Biris crede ca romanii exagereaza cu pomenile, sursa foto Facebook

Silviu Biriș, celebrul actor și absolvent de Teologie, este de părere că românii exagerează cu pomenile. În apropiere de sărbătoarea de Sf. Dumitru, el a spus și ce trebuie să conțină un pachet dat de pomană, dedicat sufletului celui mort.

Silviu Biriș, în vârstă de 51 de ani, a dat o explicație despre originile pomenilor, subliind importanța parastasului și a colivei.

„Cultul morților în biserica ortodoxă română are o vechime de peste 2.000 de ani. Sfântul Vasile cel Mare este cel care a inițiat primele organizații filantropice, care purtau numele de Vasiliada, după numele lui.

Păstrând tradiția creștină, Biserica Ortodoxă Română a continuat până în zilele noastre această rânduială, pachetele cu mâncare care se ofereau drept pomană având scopul de a ajuta pe cei flămânzi sau nevoiași. Practic, pomenile au rostul de a cultiva actul filantropic. Rostul parastasului și al colivei este cu totul altul.

Ca o concluzie, milostenia trebuie făcută de fiecare dată, nu numai cu ocazia unei pomeniri a unei persoane decedate. O vorbă frumoasă spune că cine dă bani unui sărac împrumută de fapt pe Hristos. Dumnezeu nu rămâne niciodată dator!”.

„De multe ori se exagerează cu cantitatea mare de colivă care se face”

Silviu Biriș consideră că românii exagerează în privința parastasului, menționând și că porțiile de colivă sunt excesiv de mari.

„Ca o observație personală, cred că de multe ori se exagerează cu cantitatea mare de colivă care se face de către oameni. O mare parte rămâne neîmpărțită și, ori se strică, ori ne face… obezi. Pomenile fac legătura noastră cu lumea nevăzută către care sufletul celui decedat se îndreaptă.

Pomenirea celor adormiți, la soroacele stabilite de biserică, ajută mult, ca și rugăciunea, la judecata lor particulară. Acum, dacă tăticu’ iubea băutura și a murit și alcoolic nu trebuie să punem în pachetele pe care le împărțim pentru sufletul lui băutură și țigări, căci nu ajută, nici sufletului lui, nici celor care le consumă”, a atras atenția el.

Silviu Biriș a mai declarat că, în perioada postului, pachetele de mâncare distribuite nu trebuie să conțină carne, lapte sau ouă.

„În legătură cu pachetele care se fac la parastas sau la pomeniri, nu există un număr sau o dogmă care să-ți spună exact câte sau ce anume trebuie să conțină un pachet.

Trebuie să ținem cont că, în zilele de post, pachetul nu trebuie să aibă produse care conțin carne sau lapte sau derivate din lapte și ouă.

Iar în privința conținutului pachetelor sau a numărului lor, exagerarea nu e bună! Sunt și cazuri excepționale, când oameni înstăriți oferă o masă caldă unui așezământ de bătrâni sau de copii instituționalizați”, afirmă Silviu Biriș pentru Click!

CITEȘTE ȘI:

Cum a ajuns Silviu Biriș să studieze TEOLOGIA. ”Totul a venit pe baza acestei dureri”

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și