Simona Bucura-Oprescu, BILANȚUL recalculării pensiilor: „Peste 82% dintre români au primit creșteri ale pensiilor”

Publicat: 09 09. 2024, 23:05
Actualizat: 09 09. 2024, 23:14

This browser does not support the video element.

Sorina Bucura-Oprescu a declarat că, în urma recalculării pensiilor, peste 82% dintre vârstnici au avut veniturile majorate. Ministrul Muncii a demontat informația falsă, potrivit căreia pensiile celor care au muncit în condiții speciale nu ar beneficiat de mărire. 

În urma recalculării pensiilor, 82% dintre seniori au primit pensiile majorate, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Aceasta a mai adăugat că 13,1% dintre români rămân cu același cuantum în plată și vor beneficia de indexarea din ianuarie 2025.

„Peste 82% dintre români au primit decizii de recalculare cu creșteri ale pensiilor. Avem aproximativ 13,1% dintre pensionari care rămân cu același cuantum în plată în 2024 și care vor beneficia de indexarea din ianuarie 2025. Și avem circa 4,4% dintre pensionari, aproximativ 200.000 de români care pe legile anterioare au avut un cuantum al pensiei mai mare decât alți români, care au muncit și contribuit la fel, dar cărora le-am protejat drepturile.” a declarat Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a clarificat și situația pensiilor pentru cetățenii încadrați la condiții speciale de muncă. Sorina Bucur-Oprescu a precizat că 66% dintre românii ce fac parte din această categorie, au beneficiat de majorări, după recalcularea din septembrie.

„Datele atestă faptul că peste 66% dintre cei care au lucrat în condiții speciale și deosebite de muncă beneficiază de majorări.” a mai adăugat Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Simona Bucura- Oprescu a explicat și motivul pentru care 34% dintre pensionarii care au muncit în condiții speciale nu au beneficiat de majorarea pensiilor.

„Din cauza cadrului legal care a fost modificat incoerent, haotic, înainte, avem români care au beneficiat, de exemplu, de indicele de corecție, din 2011. Cei dinainte de 2011 nu au beneficiat de indice de corecție, iar cei care s-au pensionat după 2011 au avut indice de corecție între 1,12 și 1,41. Dacă a ieșit la pensie în 2021, 2022, 2023, 2024 ai avut un indice de corecție de 1,41.  Adică la un venit de 1.000 lei, practic primeai, datorită indicelui de corecție, 410 lei în plus. Atunci, pe noua lege contează contributivitatea, în primul rând, adică veniturile obținute ca urmare a contribuțiilor de asigurări sociale.”, a mai adăugat ministrul.

Citește și:

Ministrul MUNCII, despre vârsta la care se poate pensiona un angajat: Aici este o noutate și pentru mame, cât și pentru tați

Ministrul MUNCII: Inclusiv celor din CFR le-am menținut încadrarea în condiții de muncă

Drepturile de protecție socială SE MENȚIN pentru pensionari, după recalculare / Simona Bucura Oprescu: Sprijinul este esențial pentru un trai decent