Blocul Național Sindical solicită Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Casei Naționale de Pensii Publice să întreprindă toate măsurile administrative necesare pentru a efectua toate reparațiile privind drepturile de pensie, în conformitate cu Decizia nr. 28 din 03.06.2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).
Reamintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis luni, 3 iunie 2024, că asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, dar şi în ce priveşte reducerea vârstei de pensionare.
„Prin această decizie, s-a adus o clarificare esențială în aplicarea dispozițiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Această decizie vizează persoanele care au desfășurat activități în condiții speciale, anterior datei de 01.04.2001, în unitățile de producție a energiei electrice din termocentrale pe bază de cărbune și în unitățile de extracție a cărbunelui.
Concret, ÎCCJ a stabilit că asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, dar şi în ce priveşte reducerea vârstei de pensionare.
Blocul Național Sindical atrage însă atenția că, în practică, acest lucru nu a fost întotdeauna aplicat corect, limitându-se doar la reducerea vârstei standard de pensionare și utilizarea stagiului complet de cotizare de 25 de ani. Decizia ICCJ, obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial, clarifică faptul că pentru aceste perioade anterioare datei de 01.04.2001, punctajele anuale trebuie majorate cu 50%. Această interpretare corectează aplicarea eronată a legislației și oferă beneficiarilor drepturile complete conferite de lege”, se precizează în comunicatul Blocului Național Sindical.
Implementarea rapidă a măsurilor administrative necesare de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Casa Națională de Pensii Publice vor duce la:
“Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Craiova – Secţia de litigii de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 2755/95/2022, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) şi la reducerea vârstei de pensionare, potrivit art. 56 din Legea nr. 263/2010. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă”, a decis, luni, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ICCJ.
Curtea de Apel Craiova a sesizat ICCJ cu următoarea problemă de drept: dacă asimilarea grupei a II-a de muncă în condiţii speciale, conform articolului 30, alineatul 4 din Legea 263/2010, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare, conform articolului 100, litera b) din Legea 263/2010, sau doar cu privire la calculul stagiului de cotizare, prevăzut de articolul 56, alineatul (1), litera d), şi reducerea vârstei de pensionare, potrivit articolului 56 din Legea 263/2010.
CITIȚI ȘI: