Prima pagină » Actualitate » Sindicaliștii din învățământul preuniversitar intră miercuri în grevă. Care sunt principalele lor revendicări

Sindicaliștii din învățământul preuniversitar intră miercuri în grevă. Care sunt principalele lor revendicări

Sindicaliștii din învățământul preuniversitar intră miercuri în grevă. Care sunt principalele lor revendicări
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ

Sindicaliștii din învățământul preuniversitar care fac parte din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” intră miercuri în grevă de avertisment.

Potrivit unui comunicat al celor două sindicate, citat de Agerpres, greva ar urma să se desfășoare între orele 11:00 și 13:00.

Decizia privind organizarea acestei greve de avertisment a fost luată de către cele două sindicate după un referendum intern desfășurat de fiecare organizație în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022.

„Bună dimineața! Astăzi este o zi importantă pentru noi. Ziua adevărului! Ziua în care vom afla ce valoare are semnătura pusă pe un referendum și cât de reale sunt nemulțumirile noastre. Este totodată o zi a curajului și a solidarității. Putem arăta că avem și noi aceste calități pe care le cerem copiilor și elevilor noștri.

Poate că unii nu vor participa la grevă, poate pentru alții va fi un prilej de a râde pe seama celor care își asumă această acțiune, mergând pe principiul că, dacă se câștigă ceva vor primi toți iar, dacă nu se câștigă, au avut dreptate să nu participe. Este posibil să reușim în demersul nostru sau nu. Este însă o certitudine că dacă am fi solidari, dacă am fi mai puțin predispuși să facem bășcălie pe seama celor care încearcă să schimbe lucrurile în bine, am avea mai multe șanse”, se arată într-o postare publicată miercuri dimineața pe pagina de Facebook a Federației Spiru Haret.

 

Care sunt motivele pentru care sindicatele organizează greva

Cele două organizații intră în grevă ca urmare a refuzului autorităților de a discuta cu reprezentanții federațiilor sindicale din educație și de a adopta măsuri concrete pentru rezolvarea nemulțumirilor acestora.

Solicitările sindicatelor sunt:

  • acordarea de la începutul anului curent a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic);
  • alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei;
  • adoptarea unei măsuri legislative reparatorii prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.

Sindicatele mai solicită Guvernului acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă; suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și