Sindicaliștii din penitenciare îl acuză pe ministrul Finanțelor pentru înghețarea salariilor din 2022 și vor să facă plângere penală pentru ”abuz în serviciu”
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) îl acuză pe Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, că a refuzat dezbaterea publică a Ordonanței de Urgență prin care au fost înghețate salariile bugetarilor, cunoscută ca ”ordonanța trenuleț”, înainte de aprobarea în Guvern și vrea să facă plângere penală pentru ”abuz în serviciu”.
Reprezentanții FSANP precizează că iau în calcul sesizarea organelor de urmărire penală împotriva ministrului Adrian Câciu după ce – prin OUG 130/2021, numită și ”ordonanța trenuleț” – salariile polițiștilor de penitenciare au fost “înghețate” la valoarea anului 2021, ceea ce contravine ”Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.
FSANP: ”Adrian Câciu a mimat transparența decizională”
Pe data de 17 decembrie 2021, FSANP a solicitat, în scris, ministrului Adrian Câciu organizarea unei întâlniri în care să fie dezbătut public Proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative, dar acesta nu a invitat reprezentanții acestei organizații sindicale la consultări.
Reprezentanții FSANP spun că ministrul Finanțelor a ”mimat” transparența decizională, iar proiectul OUG a fost votat într-o formă care ”prejudiciază polițiștii de penitenciare”.
”Deși era obligat de Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Adrian Câciu nu a ținut cont de solicitarea unei organizații legal constituite și nu a invitat reprezentanții acesteia la consultare pentru a face propuneri asupra textului proiectului Ordonanței «trenuleț», astfel că proiectul ordonanței a fost votat în ședința de Guvern într-o formă care prejudiciază polițiștii de penitenciare”, susțin sindicaliștii din penitenciare.
Ministerul Finanțelor: ”Proiectul a fost discutat în ședință extraordinară a Comisiei de Dialog Social”
Proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind unele măsuri-fiscal bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea unor acte normative a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor pe data de 15 decembrie 2021.
Ministerul Finanțelor a răspuns acuzațiilor FSNAP printr-o adresă trimisă în 3 ianuarie 2022, precizând că ”proiectul de act normativ a fost discutat în ședință extraordinară a Comisiei de Dialog Social, constituită la nivelul Ministerului Finanțelor, din data de 16 decembrie 2021, la care au fost prezenți reprezentanții unor confederații sindicale și patronale, reprezentative la nivel național”.
”Menționăm că Ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost, ulterior, aprobată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial nr. 1202 din 18 decembrie 2021, având numărul 130/2021”, a transmis Ministerul Finanțelor.
Salariile și sporurile pentru bugetari înghețate în 2022
Ordonanța de Urgență 130/2021, care se aplică din 1 ianuarie 2022, prevede, printre altele:
- cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție, salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel din luna decembrie 2021, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții;
- pentru personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută, salariul lunar brut, se mențin la nivelul lunii decembrie 2021;
- munca suplimentară a bugetarilor se va compensa numai cu timp liber corespunzător; excepție fac personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională care desfășoară activitate în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale. Pentru aceștia se acordă drepturile prevăzute de legislația în vigoare în luna iunie 2017. Aceste drepturi se vor acorda în limita de 3% din suma soldelor de funcţie, salariilor de funcţie, soldelor de grad, salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă, salariilor de comandă, la nivel de ordonator principal de credite.
- cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană și, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum și valoarea financiară a drepturilor de echipament se mențin în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2021;
- indemnizația de vacanță pe care o puteau acorda ordonatorii de credite se va da din 2027.