Protest al sindicaliștilor din Sănătate, după ce ministrul Ioana Mihăilă a anunțat că angajații din sistem nevaccinați își vor plăti personal testele Covid
Sindicaliștii din Sănătate protestează vehement, prin intermediul unui comunicat, după ce ministrul Ioana Mihăilă a anunțat că angajații din sistem care nu se vaccinează anti-Covid își vor plăti personal testele, Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră abuzivă inițiativa Ministerului Sănătății.
Cele mai multe nemulțumiri ale sindicaliștilor fac referire la protocoalele pe care sunt obligate să le respecte persoanele care au trecut deja prin boală.
Potrivit celui mai recent raport al Federației „Solidaritatea Sanitară”, citat de B1 TV, 45% dintre angajații din sănătate, din România, au acceptat să fie vaccinați anti-COVID-19. La nivelul UE, 44% dintre cadrele medicale au primit serul anti-COVID.
„Abuzul îl constituie declaraţiile oficiale şi prevederile Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), actualizată în data de 02.07.2021 (p. 9) . După ce de-a lungul întregii pandemii COVID-19 INSP-ul şi responsabilii de coordonarea acţiunilor împotriva pandemiei din Guvern au ratat evidenţa corectă a profesioniştilor din sănătate infectaţi, a celor decedaţi şi a celor vaccinaţi, acum aceste instituţii devin sursa unui abuz la adresa acestei categorii de lucrători. În discuţie sunt următoarele erori existente în documentul amintit anterior:
1. Nerecunoaşterea imunităţii dobândită de lucrătorii din sănătate în urma infectării cu SARS-CoV-2, dovedită de existenţa anticorpilor
2. Utilizarea testării periodice ca formă implicită de obligare la vaccinare
3. Tratamentul discriminatoriu al lucrătorilor din sănătate
Tot mai puțini români se vaccinează împotriva COVID-19: Doar 7.716 au primit prima doză, în ultimele 24 de ore
Eveniment – 03 iul, 20:23
4. Incertitudinea este utilizată împotriva lucrătorilor din sănătate
5. Sarcina probei şi costurile dovezilor sunt atribuite în mod greşit angajaţilor
6. Prevederile în discuţie vizează extinderea/menţinerea afacerilor privind testarea pe seama lucrătorilor din sectorul public de sănătate.
În Anexa la prezentul comunicat prezentăm argumentele care demonstrează fiecare dintre erori.
Analiza de ansamblu a situaţiei arată că autorităţile confundă mijloacele cu scopurile: principalul scop al acestei categorii de demersuri epidemiologice îl constituie obţinerea imunităţii împotriva SARS-CoV-2, vaccinarea fiind unul dintre mijloacele de atingere a acestui scop. Cu alte cuvinte, vaccinarea trebuie utilizată pentru a obţine imunitatea atunci când aceasta lipseşte, nu pentru a înlătura dubiile autorităţilor sau a utiliza cu orice preţ vaccinurile deja achiziţionate.
Atunci când lucrătorii din sănătate care au deja imunitate ajung să fie obligaţi de facto la a se vaccina, cum se întâmplă prin aceste măsuri anunţate de autorităţi, costurile derivate din limitele cunoaşterii şi riscurile aferente lor sunt plasate în sarcina lucrătorilor din sănătate aflaţi în aceste situaţii.
Aşa cum a declarat continuu în mod public şi a dovedit prin acţiunile sale, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” sprijină vaccinarea lucrătorilor din sănătate. Nu sprijinim însă utilizarea cu orice preţ a vaccinurilor. Vaccinarea este soluţia corectă pentru a obţine imunitatea atunci când aceasta lipseşte.
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a atras atenţia guvernanţilor în urmă cu mai multe luni asupra procentului real al lucrătorilor din sănătate vaccinaţi, asupra erorilor din campania de vaccinare, asupra soluţiilor de stimulare a vaccinării acestei categorii de profesionişti şi asupra necesităţii de a constata că lucrătorii care au trecut printr-un episod de infecţie cu SARS-CoV-2 trebuie consideraţi imunizaţi. Monitorizarea corectă a numărului de lucrători din sănătate infectaţi, făcută (doar de) Federaţia „Solidaritatea Sanitară” în cadrul Platformei de monitorizare a lucrătorilor din sănătate infectaţi, este un instrument util pentru a identifica situaţia reală a imunităţii lucrătorilor din sănătate împotriva SARS-CoV-2.
Principala cauză a ratării ţintelor U.E. de vaccinare a lucrătorilor din sănătate o constituie refuzul de a demara o campanie în rândul lucrătorilor din sănătate. O întrebare retorică poate evidenţia incoerenţa şi incompetenţa responsabililor de coordonarea vaccinării: Cum pot fi obligaţi la testare lucrătorii din sănătate nevaccinaţi dacă autorităţile din România declarau în urmă cu 5 săptămâni că 96,3% au fost vaccinaţi deja cu ambele doze, procentul celor vaccinaţi cu cel puţin o doză fiind de … 102,6%?! Răspunsul la această întrebare este suficient de unul singur pentru a justifica necesitatea unor demisii: autorităţile din România au comunicat date eronate, din dorinţa de a raporta cu orice preţ atingerea obiectivelor.
Eşecul atingerii ţintelor de vaccinare nu trebuie decontat de către lucrătorii din sănătate (prin obligarea la vaccinare a celor care au deja imunitate şi prin obligarea lucrătorilor din sănătate nevaccinaţi la plata unor teste inutile), ci de cei responsabili de coordonarea acestei campanii de vaccinare şi de garantarea reuşitei ei.
Federaţia «Solidaritatea Sanitară» le recomandă în continuare tuturor lucrătorilor din sănătate care nu au imunitate împotriva SARS-CoV-2 să se vaccineze”, arată comunicatul de presă al Federaţiei.
CITEȘTE ȘI:
- CNCAV: Puțin peste 16.000 de persoane s-au vaccinat anti-Covid în România, în ultimele 24 de ore
- Persoanele nevaccinate sunt „fabrici de tulpini Covid”, afirmă un expert în boli infecțioase
- Medicul Gabriel Diaconu, avertisment de ultimă oră: „Delta Plus s-ar putea să creeze haos. Este cumplit ce vine în câteva luni”
- Moarte învăluită în mister a unui om de ştiinţă chinez care a depus brevetul pentru un vaccin anti-COVID
- Israelul ar putea distruge un milion de doze de vaccin Pfizer care expiră în 30 iulie
- Medicul Virgil Musta, pesimist cu privire la evoluția Covid-19: Din toamnă, România ar putea să se confrunte din nou cu spitale sufocate de pacienți infectați cu SARS-COV-2