Prima pagină » Actualitate » Singura mănăstire românească din Elveția are nevoie de ajutor. Stareța Antonia: „Vom putea continua această minunată lucrare”

Singura mănăstire românească din Elveția are nevoie de ajutor. Stareța Antonia: „Vom putea continua această minunată lucrare”

Singura mănăstire românească din Elveția are nevoie de ajutor. Stareța Antonia: „Vom putea continua această minunată lucrare”

În comuna Les Sciernes d’Albeuve din Elveția, de mai mulți ani ani, funcționează singura mănăstire ortodoxă din Elveția, „Acoperământul Maicii Domnului”.

În luna februarie a anului trecut, mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” s-a mutat într-o nouă casă, construită la începutul secolului XX, îmbunătățită și extinsă ulterior. Totuși, așezământul nu a mai fost  renovat din anul 1980, iar stareța Monahiei Antonia transmite că toți pelerinii care caută pacea și liniște sufletească sunt așteptați cu mare bucurie.

O astfel de bucurie spirituală s-a transformat în realitate cu ajutorul enoriașilor și iubitorilor întru credință care au oferit mănăstirii și spijin financiar, după posibilitățile fiecăruia.

După cum știți, din 28 februarie 2022 ne-am mutat într-o casă mare și frumoasă așezată în inima satului Les Sciernes d’Albeuve. Acest loc minunat, construit la începutul secolului XX, care a cunoscut unele îmbunătățiri și extinderi ulterioare, însă nerenovat din 1980, acum a devenit noua noastră mănăstire.

Clădirea spațioasă și primitoare, înconjurată de un hectar de teren și copaci seculari, ne înlesnește să continuăm viața noastră de rugăciune în condiții mai prielnice rânduielii monahale și ne permite așadar să primim cum se cuvine numeroșii vizitatori și pelerini în căutare de pace, rugăciune și dragoste”, transmite stareța Monahiei Antonia, singura mănăstire ortodoxă din Elveția.

În fiecare duminică, toți cei doritori vor putea să ni se alăture la agapa de după Liturghie și, de asemenea, vom avea spațiul necesar pentru a primi cât mai multă lume la marile sărbători. Acest lucru nu s-ar fi putut realiza astăzi fără sprijinul și donațiile dumneavoastră generoase.

Monahia Antonia, stareța mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului”

„Un mic gest din partea multora face ca lucruri mărețe să se poată săvârși”

„Un mic gest din partea multora face ca lucruri mărețe să se poată săvârși”, scrie stareța Monahiei Antonia în apelul său către enoriași, cu atât mai mult cu cât în această vară au fost demarate lucrările de renovare ale așezământului spiritual.

Nu este un demers facil, iar apelul maicii starețe este, în primul rând, o împărtășire a grijilor cu care se confruntă comunitatea mănăstirii.

Până acum am văzut că un mic gest din partea multora face ca lucruri mărețe să se poată săvârși. Rugăm pe Dumnezeu să vă binecuvinteze din belșug pentru acestea toate. Odată cu împrumutul obținut pentru cumpărarea Mănăstirii, am demarat în vara acestui an lucrările de renovare pentru a aduce clădirea la normele în vigoare (izolarea acoperișului și a casei, schimbarea instalației de încălzire, refacerea rețelelor electrice și sanitare, pregătirea camerelor pentru primirea oaspeților, amenajarea grădinii etc.).

Această scrisoare vă este adresată pentru a vă împărtăși grijile noastre de acum, deoarece în afară de ramburasarea împrumutului bancar contractat pentru cumpărarea casei, cheltuielile șantierului început sunt considerabile. În ceea ce privește contribuția noastră, ne străduim la strângerea acestor sume, vânzând produsele noastre mănăstirești și solicitând mici donații.

Ne adresăm așadar cu smerenie și încredere pentru a solicita ajutorul tuturor, asigurându-vă că orice gest din partea dumneavoastră, oricât de neînsemnat ar părea, va contribui la realizarea acestui proiect deosebit”, mai scrie stareța Mănăstirii Antonia în apelul său către enoriași.

Prezența unei noi mănăstiri în această lume, și mai cu seamă în Elveția, este și are să fie un mare izvor de bucurie și binecuvântare. Împreună și datorită dumneavoastră, cu bunăvoirea lui Dumnezeu, vom putea continua această minunată lucrare în care cele cerești împreună petrec cu cele pământești. Domnul să Vă răsplătească, să Vă binecuvânteze și să Vă păzească ! Domnul să Vă fie nedespărțit în toate zilele vieții acesteia și în veșnicie!

Stareța Monahiei Antonia din Eleveția

  • Titularul contului:

– Monastère Orthodoxe „Protection de la Mère-de-Dieu”, Route de la Gare 39, 1669 Les Sciernes d’Albeuve

  • Adresa Băncii:

– Banque Cantonale de Fribourg

– IBAN CHF: CH79 0076 8300 1472 7810 6

– IBAN €: CH66 0076 8300 1612 9260 9; SWIFT: BEFRCH22

Paraclisul primei mănăstiri ortodoxe din Elveția a fost sfințit de către patru ierarhi

Ziua de 28 septembrie 2019 va rămâne în memoria creștinilor ortodocși români din Elveția ca un moment de frumoasă amintire, întrucât Înalpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei și Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei  Occidentale, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi din Occidentul Europei, au săvârșit slujba de târnosire a paraclisului Mănăstirii „Sfântul Acoperământ al Născătoarei de Dumnezeu” din localitatea Les Sciernes d’Albeuve.

Paraclisul i-a primit ca ocrotitori pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și pe Sfântul Ioan Maximovici, Episcop de San Francisco și Shanghai. La acest eveniment au participat Excelența Sa, Domnul Vlad Vasiliu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Elveția, oficialități locale, reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice, monahi și monahii din mănăstirile aflate în curprinsul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridioanale și numeroși români stabiliți în țara cantoanelor dar și din Franța, Italia, Belgia.

Peste trei sute de credincioși au fost prezenți la eveniment.

Întreaga proprietate – casa unde locuiește obștea monahală – a fost amenajată pentru a deveni un lăcaș de rugăciune de către muncitori și artiști iconari români. Slujba de târnosire a fost urmată de două momente deosebite: monahia Antonia a fost hirotesită și instalată stareța mănăstirii.

Foto – Adrian Roșu / monasteresuisse.mitropolia.eu

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și