Prima pagină » Actualitate » Sirenele vor suna din nou în România. Raed Arafat: ”Lumea să se obişnuiască”

Sirenele vor suna din nou în România. Raed Arafat: ”Lumea să se obişnuiască”

Sirenele vor suna din nou în România. Raed Arafat: ”Lumea să se obişnuiască”

Sirenele vor suna din nou în România! Este anunțul făcut de șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Șeful DSU a anunțat că se va relua exercițiul de alarmare publică, denumit generic ”Miercurea Alarmelor”, pentru verificarea funcționalitățiii sirenelor din țară. Așadar, alarmele din întreaga țară vor suna din nou, miercuri, 1 martie.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MAI, Raed Arafat a vorbit despre ”Săptămâna Protecţiei Civile”, un eveniment organizat de DSU şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care se va derula în Bucureşti şi în ţară, în perioada 25 februarie – 4 martie

”Miercurea sirenelor – noi aveam în fiecare lună, în prima zi de miercuri, să pornim sistemele de alarmare, să le testăm, deci miercuri o să fie testate sirenele. O să informăm populaţia. Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obişnuiască. Repet: faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă – pregăteşte populaţia. Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică – să previi, să pregăteşti, să răspunzi corect, să reconstruieşti. Astea sunt cele patru faze extrem de importante”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: ”Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat

Şeful DSU a explicat că Miercurea sirenelor este benefică pentru faptul că informează populația, dar și testează funcționaliatatea acestora.

”Miercurea sirenelor – pe lângă faptul că informează populaţia despre acest mod de avertizare, ne permite să testăm sirenele periodic şi să ne asigurăm că cei care le operează ştiu ce au de făcut, ştiu procedurile, că sirenele funcţionează”, a mai spus Raed Arafat.

Ce înseamnă ”Săptămâna Protecţiei Civile”?

”Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să îi panicăm, noi vrem să îi pregătim. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat. Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă ca o situaţie de urgenţă să nu te afecteze mai mult decât pentru o perioadă foarte scurtă şi să poţi să revii la viaţa normală, iar, în timpul situaţiei de urgenţă, să nu devii vulnerabil şi să ai ce îţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective”, a explicat Raed Arafat.

Activitățile subsumate “Săptămânii Protecției Civile” vor fi desfășurate atât la nivel central, cât si la nivel județean, în perioada 25 februarie-4 martie. Evenimentul constituie un bun prilej pentru dezvoltarea comportamentului preventiv în rândul publicului larg, pe diferite tipuri de risc.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și