Prima pagină » Actualitate » Sistem de colectare a gunoiului cu ajutorul smartphone, într-un oraș din România

Sistem de colectare a gunoiului cu ajutorul smartphone, într-un oraș din România

Sistem de colectare a gunoiului cu ajutorul smartphone, într-un oraș din România
Sistem de colectare a gunoiului cu ajutorul smartphone | Sursa foto: captură Facebook Deschidere Reșița

Primăria Reșița pregătește un sistem inovator de colectare a deșeurilor. Este vorba despre patru platforme subterane, care se vor construi în centrul orașului. Noutatea vine din faptul că tot sistemul se va desfășura prin intermediul unei aplicații, care se va descărca pe smartphone sau tabletă.

Prin intermediul aplicației respective, abonații vor avea acces la platformă și vor beneficia de un cont, unde vor ști când și cât gunoi au depus.

În momentul față, programul-pilot are patru platforme inteligente, însă primarul Reșiței spune că există dorința de face funcționale 200 de astfel de puncte de colectare.

“Sunt patru platforme de colectare inteligente, într-un program pilot pe care vrem să-l desfășurăm în centrul Reșiței. În funcție de impact, e posibil să le multiplicăm la alte 200 de puncte de colectare. Acum lucrăm la proiect, suntem destul de avansați. Discutăm să punem la punct tot acest proces: cum va fi programul de gestiune, cum vor fi emise facturile, cum vor fi scoase în evidență cantitățile. În câteva săptămâni vom avea un material complet, pe care îl vom face public. La partea de software ne ajută nemții de la EMZ, cei care deschid o nouă unitate de producție în parcul industrial”, ne-a declarat Ioan Popa, primarul Reșiței.

Sursa foto – captură Facebook Deschidere Reșița

Selectarea deșeurilor, obligatorie

În aceste platforme de colectare, fiecare abonat poate depune doar deșeuri selectate, iar la sfârșitul fiecărei luni primește acasă o factură, în detaliu, cu ce cantitate de deșeuri a depus și cât are de plătit. Mai mult, prin intermediul aceleași aplicații, abonații pot trimite sesizări operatorului pentru a semnala diferite situații, legate de colectare.

Primarul Reșiței mai spune că un astfel de proiect, de colectare selectivă inteligentă, este extrem de necesar orașelor din România, care se află sub lupa Uniunii Europene pentru că nu reciclează minim 50 la sută din deșeurile reciclabile.

“Reșița generează 2000 de tone de gunoi pe lună. Din acest gunoi, conform normelor europene circa 1200 de tone sunt reciclabile, astfel că obligația orașului ar fi să recicleze minim 50 la sută din această cantitate. În caz contrar, conform acelorași norme europene, pe diferența reciclată, noi suntem nevoiți să plătim o amendă la U.E., pe care o achităm tot impozitele și taxele reșițenilor”, a declarat Popa.

Edilul bănățean speră ca în două-trei săptămâni să poată implementa proiectul de colectare inteligentă de la Reșița.

Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care a continuat ca redactor-șef (7 ani). A mai fost ... vezi toate articolele

Citește și