Prima pagină » Actualitate » Sistemul de încălzire cu FACTURI REDUSE, disponibil şi în România. Există o singură condiție, pentru a putea beneficia de el

Sistemul de încălzire cu FACTURI REDUSE, disponibil şi în România. Există o singură condiție, pentru a putea beneficia de el

Sistemul de încălzire cu FACTURI REDUSE, disponibil şi în România. Există o singură condiție, pentru a putea beneficia de el
Workman mounting water heating radiator on the white wall indoors, close-up view

Un nou sistem de încălzire şi răcire, care este deja folosit de ani buni în ţările din vest, a ajuns acum şi în România. Este necesară o pompă de căldură și o rețea de țevi care trec prin pardoseală, pereți, dar și tavan. Pe lângă confortul zilnic, el aduce și o economie importantă la facturi.

Doar că există o singură soluție, pentru a beneficia de acest sistem inteligent: trebuie gândit încă din faza de proiectare a locuinței.

„Costurile s-au redus foarte mult cu o asemenea investiţie, iar beneficiile se recuperează în doar câţiva ani”, a explicat inginerul Ladislau Szoke, la Antena 3.

Țevile din pardoseală încălzesc casa, iar cele din pereți o răcoresc vara

Țevile din pardoseală asigură căldura pe timp de iarnă, iar cele din pereți răcoresc casa în anotimpurile calde, totul fiind coordonat cu ajutorul unui sistem electronic inteligent.

„În momentul în care afară e soare şi avem nevoie de încălzire, putem să ridicăm roleta într-o zi de iarnă, dar fix pe dos facem într-o zi cu soare, vara, când afară sunt 35 de grade, atunci sistemul va lăsa prima oară roletele şi nu va încerca să răcească. Acest control automat al tuturor echipamentelor este greu de realizat cu echipamente care nu sunt legate împreună”, mai spune Ladislau Szoke.

Ce spune proprietarul unei locuințe inteligente despre acest sistem

Toberiu Kovacs, proprietarul unei astfel de case inteligente, a explicat pentru sursa citată ce înseamnă să locuiești într-o asemenea locuință.

„Vara, pe zona de răcire, am avut un consum de 200 KW ceea ce mi se pare puţin, iar pe iarnă am avut între 750 şi 1.000 KW pe lună, în funcţie de temperatura exterioară. Discutăm de o casă care are 160 de metri pătraţi, 3 metri înălţime şi aproape 500 de metri cubi de aer de încălzit”, a precizat  Toberiu Kovacs.

Pe lângă eficiența energetică ridicată, cei care au un astfel de sistem se bucură de un confort sporit în locuințe, lucru confirmat și de soția bărbatului.

„Ca gospodină, nu mai trebuie să şterg praful zilnic, pentru că praful e în cantitate mult diminuată, iar în băi nu mai rămân aburii”, a spus femeia.

Față de un sistem clasic de încălzire și răcire, investiția este cu aproximativ 30% mai mare în cazul unei case.

 

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și