O echipă de cercetători a dezvoltat un sistem de inteligență artificială (AI) care poate prezice cu precizie apariția bolii Alzheimer cu până la 7 ani înainte.
Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) și de la Universitatea Stanford au aplicat metode de învățare automată la peste 5 milioane de dosare de sănătate pentru a antrena AI-ul în identificarea tiparelor care pot lega Alzheimer-ul de alte afecțiuni.
Deși sistemul nu este perfect, în teste realizate pe informațiile unor persoane care ulterior au dezvoltat Alzheimer, AI-ul a prezis cu precizie apariția bolii în 72% din cazuri, chiar cu până la 7 ani înainte.
Capacitatea de a prezice Alzheimer-ul derivă din capacitatea AI-ului de a combina analizele multiple ale diferitelor tipuri de risc, calculând astfel probabilitatea de apariție a bolii. Aceste descoperiri ar putea oferi o mai bună înțelegere a cauzelor bolii și a grupurilor vulnerabile.
„Este un prim pas spre utilizarea inteligenței artificiale pe datele clinice de rutină, nu doar pentru a identifica riscul cât mai devreme posibil, ci și pentru a înțelege biologia din spatele acestuia”, a declarat bioinginerul Alice Tang de la UCSF.
Studiul a fost publicat în Nature Aging. Modelul a detectat mai multe afecțiuni care pot fi utilizate pentru a evalua riscul de Alzheimer, inclusiv hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, deficitul de vitamina D și depresia.
De asemenea, disfuncția erectilă și o prostată mărită au fost factori semnificativi la bărbați, în timp ce osteoporoza a fost semnificativă pentru femei.