Situația locurilor libere la ATI. Niciun pat liber la terapie intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, la nivel national

Publicat: 23 10. 2021, 14:37
Actualizat: 23 10. 2021, 14:37

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, la nivel naţional, sâmbătă, nu există niciun pat liber la terapie intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19. Un număr de 153 de paturi suplimentare ATI sunt disponibile la nivel național, sâmbătă.

La nivel naţional, există o rezervă operaţională de 153 de paturi ATI destinate pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, a precizat GCS. Acestea sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienţilor ATI depăşeşte capacitatea secţiilor principale.

În data de 23 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.699 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. 1.854 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. În Bucureşti sunt avizate 373 paturi de ATI pentru pacienţii de COVID-19.

„În data de 23 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional există 1699 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19. În Bucureşti sunt avizate de DSP 373 paturi de ATI pentru pacienţii de COVID-19. De asemenea, la nivel naţional există o rezervă operaţională de 153 paturi ATI destinate pacienţilor de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienţilor ATI depăşeşte capacitatea secţiilor principale”, a arătat Grupul de Comunicare Strategică.

La acest moment, nu sunt paturi ATI libere, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2, a informat GCS.

Potrivit sursei citate, se lucrează în continuare pentru operaţionalizarea şi asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI, care vor fi disponibile în zilele următoare.

„Menţionăm faptul că în procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2, pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare”.