Situația răspândirii Omicron în lume. Noua variantă de coronavirus a ajuns în peste 40 de țări până acum
Peste 40 de țări au confirmat până acum prezența Omicron, scrie the Guardian. Potrivit ultimelor date, în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului. Este vorba de doi români repatriați din Africa de Sud.
Situația Omicron în lume:
În Franța, autoritățile se bazează în lupta cu Omicron pe campania de vaccinare și pe o distanțare socială mai riguroasă ca să evite noi restricții. De asemenea, cluburile de noapte vor fi închise timp de patru săptămâni, iar cerințele pentru purtarea măștilor în școli vor fi înăsprite.
Olanda recrutează soldați pentru a sprijini spitalele pe măsură ce cazurile de Covid cresc, mai raportează the Guardian.
Între timp, India a raportat 6.822 de cazuri noi de coronavirus, cele mai puține din ultimele 558 de zile.
Un specialist de frunte în boli infecțioase care monitorizează variantele pentru o cercetare condusă de Harvard Medical School spune că ceea ce se vede acum în lume este o creștere exponențială a Omicronului care înlocuiește varianta Delta în lume. Astfel, în câteva săptămâni, cel mult câteva luni, varainta dominantă de coronavirus în toată lumea va fi Omicronul.
Comandantul (director general) al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, generalul de brigadă dr. Florin Oancea a vorbit, în exclusivitate pentru Antena 3, despre probabilitatea ca Omicron să fie o combinație între coronavirus, virusul HIV și cel gripal, dar și cum s-a făcut secvențierea acestei mutații.
Peste 180 de cazuri cu varianta Omicron au fost confirmate în Danemarca, au anunțat autoritățile locale de sănătate duminică. Această cifră a fost calificată drept „îngrijorătoare”. La ultimul bilanţ, vineri, 3 decembrie, țara avea doar 18 cazuri confirmate și 42 de cazuri suspecte.
Înainte de acest anunț, Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) a avut un total de 182 de cazuri în Uniunea Europeană, plus Norvegia și Islanda, scrie LePoint.