Situație catastrofală în urma inundațiilor din Arad și Hunedoara, raportează ministrul Fechet de pe teren. Ce ne așteaptă în continuare
Inundațiie au făcut prăpăd în județele Arad și Hunedoara, a constatat ministrul Mediului, Mircea Fechet de la firul ierbii. Demnitarul a fost în zonele calamitate pentru a coordona de pe teren intervenția autorităților locale. În județul Arad, în comuna Brazii, mai exact în satele Șoimuș și Buceava, situația a fost una catrastofală, afirmă Fechet, dar în momentul de față lucrurile sunt sub control.
„M-am asigurat că toate echipele de intervenție ale Administrației Naționale Apele Române, Administrația bazinașă Crișul împreună cu administrația locală de acolo și cu colegii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență sunt bine coordonați, toți oamenii și toate utilajele sunt la lucru. Astăzi, când discutăm, din raportările pe care colegii mei mi le-au făcut, situația este una stabilă, toți cetățenii care și-au pierdut casele beneficiază de adăpost, la fel cum beneficiază de hrană, apă potabilă și de tot ceea ce au nevoie”, susține ministrul Mediului.
Va fi o vară cu fenomene meteo extreme
De asemenea, Fechet confirmă previziunile sumbre ale Administrației Naționale pentru Meteorologie, care se așteptă în continuare la o vară în care este posibil să mai avem astfel de fenomene meteo extreme. Din păcate, ele devin din ce în ce mai dese, în contextul schimbărilor climatice, susțin specialiștii.
Localnicii din Hunedoara, Baia de Criș, și Șoimuș, intervievați de Fechet, au spus că în ultimii 50-60 sau chiar 70 de ani, astfel de fenomene meteo nu au avut loc. “Nu au trăit asemenea clipe de coșmar, ceea ce presupune că în acest context, probabil ar trebui să adaptăm și strategia noastră de intervenție, fie că ține de Ministerul Mediului, fie că ține de alte instituții ale statului român, cum ar fi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, să ne adaptăm și să putem interveni punctual pentru ca să nu ne mai confruntăm cu situația de la Arad unde, din păcate, am pierdut și o viață omenească”, a dezvăluit Fechet.
Pe raza Administrației Bazinale Crișuri, acolo unde sunt 1119 Km de amenajări hidro, care înseamnă și diguri și alte tipuri de lucrări, nici măcar un metru de astfel de lucrări nu a fost afectată, a constatat ministrul Mediului.