Prima pagină » Actualitate » Situație catastrofică la nivel global. Fumul provocat de incendiile din Siberia cuprinde mii de hectare și ajunge la Polul Nord pentru prima dată în istorie

Situație catastrofică la nivel global. Fumul provocat de incendiile din Siberia cuprinde mii de hectare și ajunge la Polul Nord pentru prima dată în istorie

Situație catastrofică la nivel global. Fumul provocat de incendiile din Siberia cuprinde mii de hectare și ajunge la Polul Nord pentru prima dată în istorie

Fumul provocat de incendiile din zonele sălbatice situate din cea mai mare și rece regiune din Rusia s-a extins la mii de kilometri depărtare de focare și a ajuns la Polul Nord. Este prima dată în istoria documentată din civilizația omenirii când se întâmplă acest lucru, conform observațiilor prin satelit, scrie The Moscow Times.

Serviciul de monitorizare prin satelit Copernicus al Uniunii Europene a declarat că incendiile forestiere din republica siberiană Sakha (Yakutia) – alimentate de vreme caldă și o secetă record de 150 de ani – au emis deja un record de 505 megatoni de dioxid de carbon, cu câteva săptămâni rămase în sezonul focului.

Siberia simte greul schimbărilor climatice pe măsură ce incendiile sălbatice sunt ai agresive.

„În această săptămână, fumul de incendii a parcurs mai mult de 3.000 km (1.864 mile) de la Yakutia pentru a ajunge la Polul Nord, o situație care pare a fi o premieră din istoria înregistrată”, au declarat sâmbătă reprezentanții de la instrumentul de monitorizare a Pământului al NASA, MODIS.

Fumul dens acoperise zone întinse din Siberia înainte de a ajunge la Polul Nord

Fumul dens acoperise zone întinse din Siberia înainte de a ajunge la Polul Nord, provocând evacuări, îngrijorări legate de deteriorarea calității aerului și ordinele de a curăța traseele de foc de lemn mort și copaci căzuți în jurul așezărilor pe cale de dispariție.

Fumul a fost detectat în 1.300 de orașe și așezări din regiunea Krasnoiarsk doar la vest de Sakha, au declarat sâmbătă oficialii ruși.

MODIS, sau Spectroradiometru de imagistică cu rezoluție moderată, a transmis că satelitul său a captat „doar o mică parte” a fumului care se întinde 3.200 de kilometri est-vest și 4.000 kilometri nord-sud vineri.

Citând raportările din mass-media, acesta a spus că fumul a înnorat cerul în locații atât de îndepărtate precum Mongolia, vestul Groenlandei și Nunavut, Canada.

Dar atingerea Polului Nord „este prin definiție o scară continentală”, a declarat pentru Reuters omul de știință din atmosfera Universității din Maryland, Santiago Gassó.

Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus al UE prognozează miercuri că incendiile sălbatice din Rusia și America de Nord vor continua să se răspândească peste Oceanul Arctic „pentru următoarele zile”.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și