Râul Jiu a secat atât de mult, încât poate fi trecut, în unele locuri, de pe un mal pe celălat cu piciorul în județul Dolj. În locul apei, au apărut dune de nisip și pietriș, chiar și iarba. De la o zi la alta, râul se subțiază de la o zi la alta iar malurile se lărgesc. În Dolj, debitul Jiului în luna iulie ar trebui să fie peste 60 de mc/s. În prezent, râul nu atinge nici 20 de mc /s. Și scade de la o zi la alta, spun localnicii, care sunt deja disperați de situație.
Primele probleme au apărut pe Jiu încă de la sfârșitul primăverii, atunci când au fost înregistrate temperaturi peste cele normale apă a început să dispeara încet încet. Acum însă cât vezi cu ochii, numai dune de nisip.
„În acesta perioada destul de scăzut și nu e curat. Nu l-am mai văzut asa secat niciodată”, spune un localnic din Podari.
Mai grav este faptul ca specialiștii anunță vești nu tocmai bune pentru toate râurile din Oltenia. Și Dunărea este în scădere. Debitul normal pt aceasta perioada trebuia sa fie de 5000nde metri cubi și a coborât sub 4000.
Culturile de porumb au fost compromise din cauza căldurii excesive şi a lipsei de precipitații. Primii fermieri care au depus adrese că le-au fost afectate culturile de porumb şi floarea-soarelui sunt cei din Piatra-Olt, pe o suprafață de peste 500 de hectare. La o prima evaluare făcută în județ, 80% din 80.000 de hectare sunt calamitate.
Cea mai gravă situație este în sudul județului, unde nu a mai plouat de o lună. Primii fermieri au depus deja adrese la primăriile de care aparțin, în speranța că vor primi despăgubiri.
„Foarte rău. Nu mai e. E dezastru,nu mai are nicio șansă la porumb, și floarea soarelui nu mai rezista mult. Ne-a terminat de tot”, spune Ion Combei, un fermier.
SECETA provoacă pagube imense în România. Unele culturi sunt deja compromise
STUDIU | Care sunt zonele favorabile verilor calde și secetoase din România?